Nieuwe achternaam na het trouwen? Dat gaat in Duitsland anders dan in Nederland

Wie in Nederland of Duitsland trouwt en besluit de achternaam van de partner aan te nemen, heeft drie opties: enkel de achternaam van de partner, de achternaam van de partner eerst en dan de eigen achternaam, of de eigen achternaam eerst en dan de achternaam van de partner. Die opties zijn in Nederland en Duitsland hetzelfde, maar kunnen door verschillen in nationale wet- en regelgeving bij emigratie tot verwarring leiden. Hoe zit dat precies?

In Nederland: geboortenaam blijft officiële naam

In Nederland kunnen beide partners ervoor kiezen om de achternaam van de ander aan te nemen. Volgens het Nederlandse naamrecht blijft de geboortenaam echter altijd de officiële naam. Wanneer iemand besluit de achternaam van de partner aan te nemen, blijft op officiële documenten dus altijd de geboortenaam vooraan staan. In het paspoort wordt dan ‘e.v.’ (echtgenoot/echtgenote van) plus de achternaam van de partner toegevoegd. In het dagelijks leven kan de nieuwe achternaam gebruikt worden, maar bij het invullen van officiële documenten is het altijd verplicht om de geboortenaam te gebruiken.

In Duitsland: geboortenaam vervalt

In Duitsland is dat anders geregeld. Volgens het Duitse naamrecht mag slechts één van de twee partners de achternaam van de ander overnemen. Wanneer iemand in Duitsland trouwt en besluit de achternaam van de partner over te nemen, vervalt de geboortenaam en wordt de aangenomen achternaam de nieuwe, officiële achternaam. Diegene moet dan een nieuw paspoort of identiteitsbewijs aanvragen en de naamswijziging aan officiële instanties doorgeven. Dat is dus anders dan in Nederland.

Bij een Duits huwelijk wordt de achternaam van één van de partners als ‘Ehename’ gekozen. Als de andere partner de eigen achternaam wil behouden, kan die achternaam als ‘Begleitname’ aan de Ehename worden toegevoegd. Omdat in Duitsland slechts één partner een dubbele naam mag hebben, kan ook maar één partner een Begleitname hebben. Deze partner kan er zelf voor kiezen of de Begleitname voor of achter de Ehename wordt geplaatst of dat enkel de Begleitname gebruikt wordt. Partners met dezelfde achternaam mogen geen dubbele naam voeren; ‘Müller-Müller’ is bijvoorbeeld verboden.

Verschillen in de praktijk

Bij het invullen van officiële formulieren voor bijvoorbeeld verzekeringen en bij het boeken van reizen is het vaak verplicht om de officiële achternaam te gebruiken. Documenten met de verkeerde achternaam zijn dan ongeldig. Getrouwde Nederlanders die naar Duitsland geëmigreerd zijn, kunnen hier dus in de problemen komen. Het is daarom belangrijk om te weten of je naar Nederlands of Duits naamrecht getrouwd bent. Bij twijfel kun je je paspoort raadplegen: de officiële naam is de achternaam zoals deze in het paspoort staat.