Interview Niels Ebbing

Meer tijd voor de familie

Niels Ebbing ziet er uitgerust en ontspannen uit. De 41-jarige man is net terug van een lange vakantie in Argentinië met zijn zoon en vrouw. Niet alleen privé, maar ook beroepsmatig reist Niels veel. Sinds oktober 2016 is hij vrachtwagenchauffeur bij JH Asia in Rheine. Hij levert er materialen voor Aziatische restaurants in het noordwesten van Duitsland, van Bremerhaven in het noorden tot Paderborn in het zuiden. “In afstand is dat ongeveer half Nederland”, maakt Niels lachend de vergelijking.

Daarvoor werkte hij bij een evenementverhuurbedrijf in Almelo, maar de onregelmatige werkuren waren niet familievriendelijk. “Ik vond het vooral erg om tijdens het weekend te werken terwijl mijn gezin thuis was”, blikt Niels terug op zijn vorige job. De zoektocht naar een nieuwe baan met betere werkuren verliep moeizaam. In Nederland waren geen vacatures die bij zijn profiel pasten. Uiteindelijk kwam hij via het internet terecht bij JH Asia in Duitsland. “Het klikte meteen met de eigenaar tijdens het sollicitatiegesprek”, herinnert Niels zich aan de eerste ontmoeting met zijn huidige werkgever. “De sollicitatie was heel positief, ik was meteen van het bedrijf overtuigd.” Duits praten is voor Niels geen probleem. “Hier in de grensregio kom je sowieso al veel in aanraking met Duits”, legt hij uit, “en ik ga geregeld op reis naar Duitsland en Oostenrijk.”

Bij de voorbereidingen op zijn nieuwe baan kwam Niels terecht bij het grensinfopunt. “Natuurlijk wist ik toen helemaal niet wat ik moest doen”, getuigt hij. “Neem nu het Duitse belastingstelsel, dat is veel ingewikkelder dan het Nederlandse. Daarom zou ik elke toekomstige grenspendelaar aanraden om langs te gaan bij de adviseurs van de EUREGIO.”

Tot nu toe heeft Niels absoluut geen spijt van zijn beslissing om te pendelen. “Bij JH Asia werk ik soms twaalf uur per dag, maar elk gewerkt uur wordt vergoed en tijdens weekend heb ik vrij.” Ook de reistijd naar zijn werk valt mee. “Ik rij de 60 kilometers naar Rheine in 40 minuten. Naar Almelo reed ik 20 kilometer in 30 minuten omdat er in Nederland veel meer files zijn.”Nadelen als grenspendelaar heeft Niels Ebbing nog niet ondervonden. “Misschien binnenkort de tol op de Autobahn”, denkt hij kort. “Maar dat geld haal ik er uit als ik tank in Duitsland.”

Terug naar praktijkervaringen