Interview Patrick Gilleßen

Gekomen om te blijven

Meer dan 20.000 Duitse schoolverlaters besluiten jaarlijks een studie in Nederland te volgen. In 2011 was Patrick Gilleßen uit het in het Münsterland gelegen Senden een van hen. “Ik had mijn eindexamen gehaald en had geen idee wat ik verder zou gaan doen”, zo geeft de 26-jarige Patrick nu openhartig toe. “Toevallig zag mijn vader dat de Saxion Hogeschool in Enschede een open dag organiseerde. Toen dacht ik: oké, ik ga er gewoon naar toe. Nederland is cool, laat ik maar eens kijken.”

Deze hogeschool bleef de enige waarop Patrick zich intensief oriënteerde. Hij was meteen zo overtuigd van de studie Small Business & Retail Management dat hij zich er direct voor inschreef en nog voor zijn afstudeerfeest naar Enschede vertrok. “Dat kon ook niet anders, want ik moest nog een taalcursus volgen”, zo verklaart hij. Wat logisch is, want de opleiding in Enschede werd natuurlijk in het Nederlands gegeven. Onmiddellijk na de verplichte cursus van drie weken meldde Patrick zich aan voor een aansluitende, vijf weken durende intensieve training, waarmee hij het hoogste taalniveau bereikte.

Ook al volgde de buitenlandse student zijn vijfjarige scholingstraject uitsluitend in Enschede, toch heeft hij wel een indruk wat het Nederlandse onderwijssysteem onderscheidt van het Duitse. “Iedere student heeft hier een vertrouwensdocent die hem tijdens de hele studie begeleidt. Dat is echt een goede zaak omdat hij jou, jouw achtergrond en je privésituatie kent en je altijd met hem kunt praten”, zo legt hij uit.

Dergelijke persoonlijke en vertrouwde contacten ziet Patrick nu ook in het beroepsleven terug. Als onderdeel van zijn opleiding neemt hij sinds een jaar deel aan een trainee-programma bij de firma DS Internet Trading B.V. in Enschede en al voor afloop van deze periode heeft hij een vast arbeidscontract gekregen. “Normaal gesproken zou ik intussen naar een ander bedrijf zijn overgestapt, maar hier vielen alle puzzelstukjes zo goed op hun plek dat ik nu mijn hele programma hier voltooi”, zo vertelt hij trots. Het is vooral de bijzondere werksfeer in zijn bedrijf die Patrick enorm bevalt. “Iedereen tutoyeert elkaar meteen en je merkt er vrijwel niets van een hiërarchie. Natuurlijk is er een chef, maar die stelt zich niet zo op en is een heel normale collega.”

Bij zijn werkgever heeft hij op dit moment enorm veel te doen. “Vooral op de Duitse markt groeien wij op dit moment enorm en ik ben voor onze klanten in Duitsland verantwoordelijk”, zo verklaart hij. Zijn taak is via de webshops van de onderneming serverkasten te verkopen. Het prettige voordeel voor de Bachelor of Business Administration is dat hij intern in het Nederlands en extern in het Duits kan communiceren.

Omdat voor Patrick in Enschede zowel beroepsmatig als privé alles klopt, heeft hij geen enkele intentie binnen afzienbare tijd naar Duitsland terug te keren. Integendeel, nadat hij een gesprek bij het GrensInfoPunt had gevoerd liet hij zich officieel als inwoner van Senden uitschrijven en nu woont, werkt en betaalt hij zijn belasting in Nederland. Al moet hij wel toegeven dat hij zich goed zou kunnen voorstellen “ooit eens in het westen, in Amsterdam of Rotterdam, te wonen.” Vast staat in ieder geval dat Patrick naar Nederland is gekomen om er niet meer weg te gaan.

Terug naar praktijkervaringen