Interview Tom Bollen

Van Australië naar Vreden

Tom Bollen is graag op pad. Sinds hij in Nederland zijn opleiding tot timmerman in 2012 heeft afgerond, heeft hij al heel wat van de wereld gezien. “Mijn arbeidscontract bij mijn werkgever werd destijds niet verlengd en zo was ik van het ene op het andere moment werkloos”, zo herinnert zich de 25-jarige Tom dit keerpunt in zijn leven. Na een paar maanden werkloosheid werd de Eibergenaar plotseling benaderd door het betonbouwbedrijf Heinrich Temmink uit het Duitse Ammeloe. “Het bericht dat ik werk zocht was als een lopend vuurtje rondgegaan”, aldus Tom, “en een week na mijn eerste gesprek met het bedrijf was ik er al aan het werk.”

Echter, na nauwelijks een jaar werkervaring vertrok Tom alweer, naar een plek veel verder weg dan het maar enkele kilometers over de grens gelegen Ammeloe. “Ik heb een jaar lang door Australië gereisd en daar mijn geld verdiend”, zo vertelt Tom met een glinstering in zijn ogen. Na terugkeer uit het vijfde continent hield hij het opnieuw niet lang in zijn vaderland uit en solliciteerde hij bij CKM in Vreden, een montagebedrijf voor timmerproducten. “Ik had gehoord dat dit bedrijf over de hele wereld actief is, en dat was precies wat me aantrok”, zo motiveert hij zijn keuze voor de werkgever in het westelijke Münsterland.

Bij zijn sollicitatie was het een groot voordeel dat hij, dankzij de familie van zijn Duitse moeder, tweetalig is opgevoed. Maar omdat hij, in tegenstelling tot spreken, nooit helemaal goed Duits heeft leren schrijven, was hij bij zijn sollicitatie aangewezen op de hulp van een verre nicht. “Ik had Temmink destijds een sollicitatie in het Nederlands gestuurd, al was dat eigenlijk niet zo passend”, zo blikt Tom terug. “Maar in dit geval was de situatie anders, want Temmink wilde mij graag in dienst nemen, terwijl ik bij CKM zelf de baan graag wilde en daarom moest ik me daar goed verkopen.”
Al snel nadat Tom voor het eerst een baan in Duitsland had gevonden, bracht hij een bezoek aan het Grensinfopunt van de EUREGIO. “Ik had algemene vragen over verzekering en pensioen en daar kreeg ik prima antwoorden”, zo herinnert hij zich het verhelderende gesprek met de adviseurs.

Tom Bollen is een rasechte grenspendelaar, al voelt hij zich niet zo. “Ik rijd in maar tien minuten naar mijn werk en ben aan de grens nog nooit in een grenscontrole terechtgekomen. Blijkbaar wordt er op de tijden dat ik naar en van mijn werk ga niet gecontroleerd”, zo stelt hij lachend vast. Daardoor merkt hij niets van de grens tussen de twee landen.

Of hij zijn loopbaan in Duitsland zal voortzetten? “Ik werk met enorm plezier bij CKM, de baan is precies wat ik ervan had gehoopt. Maar ik zit voor mijn gevoel niet aan Duitsland vast. Ik kan me heel goed voorstellen ooit ergens anders aan de slag te gaan.”

Waar de volgende reis van Tom Bollen uit Eibergen naartoe zal gaan: niemand die het weet.

Terug naar praktijkervaringen