Spreekuur sociale zekerheid België-Nederland

Werkt, studeert of onderneemt u in België of Nederland, maar woont u in het andere land? Of overweegt u deze stap te zetten? Dan is het belangrijk dat u zich goed informeert over de mogelijke gevolgen van dit statuut als grensganger. 

U kunt reeds veel informatie zelf opzoeken op deze website www.grensinfopunt.eu. Ook op de website www.grensinfo.nl kunt u heel wat informatie vinden.

U kunt ook gratis terecht bij één van de vele GrensInfoPunten bij u in de buurt. Op deze punten kunt u kosteloos basisinformatie krijgen over de belangrijkste zaken waarop u moet letten. Deze informatie gaat zowel over sociale zekerheid, belastingen, arbeidsrecht als andere praktische zaken. U wordt, indien nodig, doorverwezen naar de juiste instantie die uw specifieke vraag kan beantwoorden.

Het is belangrijk om weten dat elke individuele situatie anders is. Heeft u een complexe vraag over sociale zekerheid België- Nederland? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek op een van de gratis spreekuren sociale zekerheid België – Nederland van het Bureau voor Belgische Zaken (BBZ) van de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank (SVB).

 

 

Vragen over sociale zekerheid België – Nederland

 

Op de spreekuren sociale zekerheid België – Nederland van het Bureau voor Belgische Zaken (BBZ) kunt u gratis terecht, met al uw vragen over sociale zekerheid in de verhouding Nederland-België.

U kunt dus vragen stellen over:

  • toepasselijke wetgeving: in welk land ben ik sociaal verzekerd?
  • ziektekostenverzekeringen: waar moet ik aansluiten en hoe verlopen terugbetalingen van ziektekosten?
  • kinderbijslag: onder welk stelsel val ik en wat houdt dat in?
  • ouderdomspensioen: waar en hoe bouw ik pensioen op?
  • uitkeringsrechten bij werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid

Deze spreekuren gaan op zeer regelmatige basis door op veel verschillende locaties in het grensgebied België – Nederland. U kunt een afspraak maken op een locatie en tijdstip dat u het beste uitkomt.

 

Vragen over belastingen

 

Heeft u ook vragen over de belastingregels van Nederland? Op de maandelijkse spreekuren sociale zekerheid België – Nederland van het BBZ  in Antwerpen, Breda of Terneuzen werkt het BBZ ook samen met de Nederlandse Belastingdienst. U kunt dan best een afspraak plannen op één van deze spreekuren.

Heeft u vragen over de belastingregels van België? Dan kunt u een afspraak maken voor het spreekuur sociale zekerheid België – Nederland in Antwerpen. Daar is op afspraak ook een medewerker van de Belgische belastingen aanwezig.

 

 

Afspraak maken

 

Wilt u naar een spreekuur sociale zekerheid België – Nederland komen? Maak dan altijd een afspraak met BBZ. Zij organiseren geen inloopspreekuren.

Hoe maakt u een afspraak?

  •  Op de website van BBZ ziet u de data, plaatsen en tijdstippen van de spreekuren. U kunt de tabel naar voorkeur sorteren door op de driehoekjes te klikken naast de titel van iedere kolom.
  • Zoek de datum en locatie die u het best uitkomt
  • Neem contact met BBZ op via 076-548 58 40 (vanuit België: 0031-76-548 58 40)
  • Kies, in overleg met BBZ, het tijdstip voor een gesprek van 30 minuten (als u veel vragen heeft, eventueel 60 minuten)

Let op! Deze afspraak is onder voorbehoud. Bij te weinig afspraken, gaat het spreekuur niet door. Natuurlijk neemt BBZ dan vooraf contact met u op om een andere afspraak te maken.