Duitsland verklaart bijna heel Nederland tot risicogebied – consequencies voor NRW

Duitsland heeft op 2 oktober 2020 Nederland uitgeroepen tot risicogebied met uitzondering van de Provincie Limburg en Zeeland. NRW zal de ‘Einreiseverordnung’ met ingang van 3 oktober 2020 aanpassen. Concreet betekent dit dat er een negatief reisadvies geldt voor Nederland, vanwege het stijgende aantal besmettingen met het coronavirus. Door de nauwe samenwerking met Nederland wordt de grens gelukkig opengehouden maar wordt het ‘reisverkeer’ nauw met elkaar afgestemd. Hierdoor blijft het voor grensarbeiders mogelijk om naar het werk te blijven gaan en worden goederenstromen veiliggesteld.

Aan beide kanten van de grens geldt afstand houden en voorzichtig zijn. Niet-noodzakelijke reizen worden dan ook ten zeerste afgeraden. Hieronder vallen onder andere toeristische reizen, maar ook winkelen en restaurantbezoek.

In Duitsland moeten mensen die het land binnenkomen vanuit Nederland – dit geldt niet voor de binnenkomst vanuit Zeeland en vanuit Limburg – voortaan 14 dagen in quarantaine verblijven. De details van de uitvoering en de uitzonderingen worden bepaald door deelstaten zelf. In NRW is deze regeling opgenomen in de ´Coronaeinreiseverordnung´.

Wat geldt voor toegang vanuit risicogebieden in NRW?

De staat van NRW verstrekt uitgebreide informatie op haar corona-informatiepagina. Hier wordt erop gewezen dat iedereen die Noordrijn-Westfalen binnenkomt vanuit een risicogebied contact moet opnemen met de verantwoordelijke gezondheidsinstantie.

Uitzonderingen op de algemene 14-daagse quarantaineverplichting zijn mogelijk voor bepaalde groepen mensen, zoals grenspendelaars, of voor bepaalde gelegenheden – zoals een dringende medische behandeling, co-ouderschap, begrafenis of studie. Bovendien is de quarantaineverordening niet van toepassing op de doorreis door Noordrijn-Westfalen (zonder overnachtingen). Vanaf 3 oktober kan men tot en met 24 uur in het kader van het zogenaamde ‘kleiner Grenzverkehr’ uit een risicogebied naar NRW reizen. Wel geldt dan de plicht zich bij de plaatselijke volksgezondheidsdienst te melden. Deze melding is vormvrij en kan schriftelijk, per e-mail en per telefoon plaatsvinden. Let op! Deze meldingsplicht geldt ook, indien men in Duitsland boodschappen gaat doen. De hiervoor beschreven uitzonderingen gelden uiteraard niet indien men symptomen heeft, die duiden op het Corona-virus. Nadere informatie over grensarbeid en quarantaine vindt u hier.

De quarantaineverplichting is in NRW ook niet van toepassing als er een negatieve coronatest is, die niet meer dan 48 uur voor binnenkomst is uitgevoerd. Een test kan ook in Duitsland worden gedaan. De quarantaineregels moeten echter worden nageleefd totdat het testresultaat beschikbaar is. Reizigers die terugkeren uit risicogebieden kunnen zich momenteel gratis laten testen op het coronavirus op vier luchthavens in Noordrijn-Westfalen. Het testresultaat kan meestal binnen drie dagen online worden bekeken.

Overtredingen van de quarantaineregels kunnen worden bestraft met een boete van maximaal 25.000 euro.

Meer informatie over de precieze regels voor Noordrijn-Westfalen vindt u in de Coronaeinreiseverordnung NRW en op de website van de deelstaat NRW.

U kunt ook contact opnemen met de Informatielijn Corona van de deelstaat NRW via +49 211 / 9119-1001 of corona@nrw.de.

 

Verdere berichten

Evenementen

Grensinfopunten in de buurt

Finder