NRW: Verlichting van de registratieplicht voor personen die terugkomen uit risicogebieden

Zoals de deelstaatregering van NRW vandaag (7 oktober) aankondigde, is er een versoepeling van de verplichting om de terugkeer van reizigers uit risicogebieden te melden. Hierin staat dat het aan beide zijden van de grens nog steeds nodig is om afstand te houden en voorzichtig te zijn. Toeristische reizen naar risicogebieden mogen in principe niet worden ondernomen.

In Duitsland geldt nog steeds het volgende: iedereen die het land binnenkomt vanuit risicogebieden moet in principe in quarantaine als er geen actuele negatieve coronatest overlegd kan worden. Er zijn echter uitzonderingen op deze quarantaineverplichting.

Als er geen Covid-19 symptomen zijn, zijn in NRW de volgende redenen vrijgesteld van de quarantaineverplichting bij terugkeer uit een risicogebied:

  • Grenspendelaars, als zij tot 5 dagen naar een risicogebied reizen om dwingende beroepsredenen of om onderwijsredenen, of als zij uit een risicogebied komen, Noord-Rijnland-Westfalen binnenkomen).
  • Bepaalde familiaire redenen voor grensoverschrijdingen: U kunt maximaal 3 dagen naar een risicogebied reizen om speciale sociale of familiaire redenen (bijv. gedeelde voogdij, bezoek van levenspartners, eerste- en tweedegraads familieleden, enz.
  • Korte verblijven:  Tot 24 uur kan men in het kader van het zogenaamde “klein grensverkeer” naar een risicogebied reizen of vanuit een risicogebied Noord-Rijnland-Westfalen binnenkomen.

 

Vergemakkelijking van de registratieplicht

Grenspendelaars en familieleden die om familieredenen de grens zijn overgestoken, moeten zich bij het binnenkomen uit een risicogebied bij de plaatselijke gezondheidsdienst melden. Personen die regelmatig naar een risicogebied reizen of vanuit een risicogebied Noord-Rijnland-Westfalen binnenkomen om deze twee redenen hoeven dit maar één keer te melden.

Voor korte verblijven wordt de meldplicht bij het lokale bureau voor de volksgezondheid met ingang van 7 oktober afgeschaft.

 

Meer informatie

  • Risicozones en de quarantaineverplichting in Nederland en België.
  • Het nieuwe NRW-invoerreglement (vanaf 7 oktober) vindt u hier.

Verdere berichten

Evenementen

Grensinfopunten in de buurt

Finder