Search

Zero Emissie Stadslogistiek Maastricht

Artikel van Maastricht bereikbaar.

Wat is Zero Emissie Stadslogistiek (ZES)

Vrachtwagens en bestelbussen die rijden op benzine, (bio)diesel, lpg of hybride zijn, mogen vanaf 1 januari 2025 niet meer zomaar het centrum van Maastricht in. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), blijf je gewoon welkom in de zone.

Dit heeft dus gevolgen voor leveranciers en dienstverleners die in het centrum van Maastricht moeten zijn. Wat betekent dit specifiek voor jouw onderneming en jouw bestelbus of vrachtwagen?

Waarom de keuze voor Zero Emissie Stadslogistiek?

Maastricht is een van de 30 Nederlandse steden die kiezen voor Zero Emissie Stadslogistiek (ZES). ZES richt zich op minder CO2-uitstoot, minder en slimmer geplande ritten en gebruik van zero-emissie vervoermiddelen. Zo zorgt ZES voor een schone, bereikbare en aantrekkelijke binnenstad.

Welke voertuigen mogen Maastricht wél in en welke niet?

Bij Zero Emissie Stadslogistiek gaat het om vrachtwagens en bestelbussen (dus géén personenauto’s). Voor sommige vracht- en bestelvoertuigen is het verplicht vanaf 2025 om zero-emissie in Maastricht-centrum te rijden en voor álle vracht- en bestelvoertuigen is dit verplicht vanaf 2030. Er is dus een overgangsregeling

Deze voertuigen mogen wél het centrum van Maastricht in:

  • Elektrische vrachtfiets of scooter
  • Elektrische bestelbus
  • Elektrische vrachtwagen
  • Voertuig dat rijdt op waterstof

Bereid je op tijd voor, om ook in de toekomst zaken te kunnen blijven doen in Maastricht.

In de overgangsfase (tot 1 januari 2030) hebben plug-in hybride vrachtauto’s toegang, als zij aantoonbaar emissieloos rijden.

Er zijn diverse oplossingen:

  • Stap over op een elektrische bestelbus of vrachtwagen.
  • Kom je vaak naar Maastricht, werk samen met logistieke goederenhubs aan de rand van de stad die met zero-emissie voertuigen in het centrum van de stad leveren.

Cityhub Maastricht
www.cityhub.nl

Goederenhubs Maastricht (voorheen Binnenstad Service)
www.goederenhubs.nl

Bernardt Value Added Deliveries
www.bernardtvad.nl

Verdere berichten

Evenementen

Grensinfopunten in de buurt

Finder