Spreekuur bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal op 29 oktober

Toe aan een nieuwe baan of uitdaging? Of zin in een nieuwe woonomgeving? Dan kan een blik over de grens de moeite waard zijn. Want juist in de grensregio liggen nieuwe (baan)kansen voor het grijpen. Maar waar moet je op letten als je naar Duitsland verhuist of hier gaat werken? Welke invloed heeft een Duits arbeidscontract bijvoorbeeld op de kinderbijslag? En wat zijn de gevolgen voor de zorgverzekering, belastingen, sociale verzekeringen en het pensioen? Al deze vragen kunnen de experts bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal beantwoorden. Dat doen ze onder andere tijdens het eerstvolgende grensgangersspreekuur op dinsdag 29 oktober van 9.00 tot 12.30 uur.

Wie de stap over de grens waagt, wordt geconfronteerd met een reeks uitdagingen. Een goede voorbereiding is daarom van essentieel belang. Tijdens het spreekuur kunnen grenspendelaars zich laten adviseren door de experts van het GrensInfoPunt, de belastingdiensten en vakbonden uit beide landen, de Agentur für Arbeit, UWV, Jobcenter Kleve, de Barmer Krankenkasse en de Deutsche Rentenversicherung Rheinland.

Aanmelden en meer informatie
Huidige, voormalige en toekomstige grenspendelaars zijn van harte welkom op de grensgangersspreekuren. Het eerstvolgende spreekuur wordt gehouden op dinsdag 29 oktober van 9.00 tot 12.30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24, 47533 Kleve). Het spreekuur is vrij toegankelijk, aanmelden is niet nodig.

Overige spreekuren

Wie specifieke vragen over de arbeidsmarkt of (sociale) zekerheid op de werkvloer heeft, kan deelnemen aan een vakbondenspreekuur. Iedere dinsdag in september tussen 10.00 en 12.30 uur kunnen werknemers en werkgevers zich bij de Euregio Rijn-Waal laten adviseren door experts van  vakbonden uit Nederland en Duitsland. Voor dit spreekuur is aanmelding verplicht; dit kan telefonisch via +49 (0)2821-793079 of door een mail te sturen naar gip@euregio.org.

Daarnaast organiseert het EURES Team Rijn-Waal maandelijks spreekuren over ‘werken in Duitsland’ bij UWV in Doetinchem. Het eerstvolgende spreekuur in Doetinchem staat gepland op 14 november van 9.00 tot 12.00 uur. Belangstellenden dienen zich vooraf aan te melden door het contactformulier op https://grenzarbeit.eu/erw/ in te vullen.

Wie liever een afspraak maakt voor een persoonlijk adviesgesprek, kan eveneens contact opnemen met het GrensInfoPunt. Dat kan telefonisch via +49 (0)2821-793079 of door een mail te sturen naar gip@euregio.org.

Een overzicht van alle spreekuren in 2024 is te vinden op https://grenzinfo.eu/erw/nl/spreekdagen/.