Conferentie op 19 oktober met arbeidsmarktexperts uit Nederland en Duitsland

Na meer dan twee jaar coronapandemie is de arbeidsmarkt sterk veranderd. Hoe gaan we om met het tekort aan vakpersoneel? Hoe heeft de thuiswerktrend het grensoverschrijdende werken veranderd? En hoe reageert de arbeidsmarkt op factoren als de oorlog in Oekraïne en politieke besluiten die een recessie kunnen veroorzaken? Dit zijn vragen die experts uit Nederland en Duitsland proberen te beantwoorden. Daartoe organiseert het GrensInfoPunt Rijn-Waal in het kader van zijn Arbeidsmarktplatform op woensdag 19 oktober vanaf 13:30 uur een conferentie in het Forum van de Euregio Rijn-Waal in Kleve.

De eerste spreker is Jörgen Zegel, arbeidsmarktadviseur bij UWV. Hij zal ingaan op de huidige situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt in de grensregio en verwachtingen voor de toekomst schetsen. “Zo zorgen we ervoor dat alle deelnemers over dezelfde informatie beschikken. Hiermee leggen we de basis voor een succesvolle conferentie”, legt Marco Flipse, coördinator van het GrensInfoPunt Rijn-Waal, uit.

Verschillende perspectieven

Aan beide kanten van de grens proberen verschillende partijen werkgevers aan personeel te helpen. Hoe doen ze dat? Wat hebben ze met elkaar gemeen? Welke verschillen in aanpak zijn er? Kevin Hebink, teamleider Werkgever-Service bij Bundesagentur für Arbeit Kreis Kleve, en Bob Kipshoven, adviseur bij het internationale wervingsbureau Start People, gaan hierover in gesprek met moderator Frank Wöbbeking.

Vervolgens wordt het onderwerp van de andere kant belicht. “Een ondernemer zal vertellen hoe hij personeel werft en op welke manier hij zijn personeel behoudt. Want voor werkgevers is dit nu een enorme uitdaging”, zegt Flipse. Aan het einde van de conferentie hebben de deelnemers de mogelijkheid om met elkaar te netwerken op een afsluitende borrel.

Het Arbeidsmarktplatform

Het Arbeidsmarktplatform van de Euregio Rijn-Waal is een samenwerkingsverband, bestaande uit meerdere partnerorganisaties uit de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Doel van het platform, dat door de Europese Unie ondersteund wordt, is om de barrières op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt in kaart te brengen, naar de oorzaken te zoeken en gezamenlijke oplossingen te vinden. Met behulp van diverse ideeën en acties moet de grensoverschrijdende arbeidsmarkt op een onbureaucratische manier gestimuleerd worden.

Meer informatie en aanmelden

Wie op woensdag 19 oktober om 13:30 uur wil deelnemen aan de Arbeidsmarktconferentie, dient zich uiterlijk 14 oktober aan te melden door een e-mail te sturen naar gip@euregio.org. Meer informatie over de bijeenkomst, de grensoverschrijdende arbeidsmarkt en het GrensInfoPunt Rijn-Waal is te vinden op deze website.