GrensInfoPunt Rijn-Waal: voortaan drie online spreekuren per maand

Van arbeidsovereenkomst tot zorgverzekering: goed voorbereid aan de slag in Duitsland

Op zoek naar die droombaan in Duitsland? Vooraf de juiste informatie inwinnen is dan een must. Waar vind je bijvoorbeeld vacatures? In welk land moet er bij het aanvaarden van een dienstverband belasting worden betaald? Is een bezoek aan de Nederlandse huisarts nog mogelijk, en hoe zit het precies met de pensioenopbouw? De adviseurs van het GrensInfoPunt Rijn-Waal van de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D) weten wel raad met deze en andere vragen. Zij voorzien huidige, toekomstige maar ook voormalige grenspendelaars van advies over werken over de grens. Ook mensen met emigratieplannen of studenten die in het buurland een opleiding willen volgen, kunnen bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal aankloppen.

Drie maandelijkse digitale spreekuren

Persoonlijke adviesgesprekken op het kantoor van het GrensInfoPunt Rijn-Waal zitten er als gevolg van de coronapandemie voorlopig nog niet in, maar de medewerkers staan (potentiële) grenspendelaars voortaan drie keer per maand digitaal met raad en daad terzijde. Op elke eerste en derde dinsdag van de maand zit het GrensInfoPunt samen met de Agentur für Arbeit en UWV online klaar om vragen te beantwoorden. Op de laatste dinsdag van de maand is het de beurt aan het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank om digitaal bij het GrensInfoPunt aan te schuiven.

De eerstvolgende data zijn dinsdag 4 en dinsdag 18 mei alsmede 25 mei. Geïnteresseerden met vragen over wonen, werken en studeren in het buurland kunnen een afspraak maken via +49-(0)2821/793079 of per mail (gip@euregio.org). De spreekuren vinden plaats tussen 9.00 en 12.00 uur. Ook buiten de spreekuren om biedt het GrensInfoPunt telefonische adviesgesprekken aan: van maandag t/m donderdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Naast bovengenoemde deelnemende instanties maakt het GrensInfoPunt Rijn-Waal bovendien gebruik van de expertise van de Belastingdienst, het Finanzamt, de Deutsche Rentenversicherung, de vakbonden en Nederlandse en Duitse zorgverzekeraars. Een overzicht van alle data van de online spreekuren is te vinden op https://grenzinfo.eu/erw/nl/spreekdagen/.