Zakelijk ontbijt midden op de grens: Home office in het buurland

Het onderwerp van thuiswerken in het buurland levert veel problemen op. De meeste daarvan moeten nog op Europees en politiek niveau worden opgehelderd. Het is nog onduidelijk hoe de toekomstige regelgeving eruit zal zien. Dit verontrust momenteel bedrijven en werknemers in de grensregio, want eigenlijk kunnen en willen beide partijen niet zonder.

Daarom organiseerde het GrensInfoPunkt Aachen-Eurode samen met het Eurode Business Center (EBC) op 8 maart 2023 een ondernemersontbijt over dit onderwerp. Hier werden alle in het EBC gevestigde bedrijven, zelfstandigen en werknemers uitgenodigd om zich te laten informeren – en te netwerken. Het bijzondere is dat het EBC precies op de grens tussen Duitsland en Nederland ligt en dus onderdak biedt aan huurders uit beide landen, waaronder werknemers, bedrijven en zelfstandigen. Niet in de laatste plaats vanwege de nieuw opgerichte co-working space, die bedoeld is om grensoverschrijdend werken mobiel (dus zonder naar kantoor te hoeven reizen) te vergemakkelijken.

Tijdens het ondernemersontbijt, dat ondanks de slechte weersomstandigheden goed werd bezocht, ging het vooral over de te verwachten veranderingen als er geen nieuwe regelgeving komt en de rechtspositie van vóór corona weer van kracht wordt. “Dit kan in dit stadium niet worden uitgesloten. Daarom moeten de betrokkenen zich beslist goed laten informeren”, bevestigt Heike Xhonneux, hoofd van het GrensInfoPunt Aachen-Eurode.

De speciale corona-regeling voor de inkomstenbelasting is vorig jaar al verlopen. Sindsdien moet weer inkomstenbelasting worden betaald op de plaats waar daadwerkelijk wordt gewerkt. In het geval van grensarbeiders betekent dit dat de belasting voor het werk in het thuiskantoor wordt betaald in het land waar men woont, en voor kantoordagen in het land van de werkgever. Halverwege dit jaar volgen de bijzondere voorwaarden met betrekking tot de sociale zekerheid. Veel verschillende onderwerpen vallen in deze categorie, en de situatie wordt daardoor onoverzichtelijk voor de betrokkenen. De onderhandelingen tussen de afzonderlijke staten zijn hier al in volle gang. Een praktische oplossing zoals tussen Duitsland en Oostenrijk of Duitsland en Tsjechië is voor onze regio echter nog niet in zicht. Zodra er hier nieuwe informatie is, hoort u dat van ons. Op sociale media of hier op grenzinfo.eu.

Verdere berichten

Evenementen

Hier finden Sie
Grenzinfopunke in Ihrer Nähe