Search

Meer mogelijkheden voor grensoverschrijdend home-office

GrensInfoPunt organiseert webseminar voor werknemers en werkgevers

Duizenden werknemers die in Duitsland wonen pendelen elke dag naar België of Nederland – tegelijkertijd maken veel inwoners van beide landen de omgekeerde reis. Maar op zijn laatst sinds de pandemie van Corona is werken in een thuiskantoor ook de nieuwe dagelijkse routine geworden voor veel werknemers. In principe is dit een opluchting.
Wettelijke regelingen zoals het Europese socialezekerheidsstelsel bieden eigenlijk zekerheid, maar in het geval van grensoverschrijdende thuiskantoren werpen ze van tijd tot tijd obstakels op voor werknemers.
Vanaf 1 juli 2023 komt er een speciale verordening voor het bepalen van het bevoegde land voor socialezekerheidsdoeleinden. Wie wanneer gebruik kan maken van deze aanvullende regeling en welke gevolgen dit heeft voor werknemers, maar ook voor werkgevers, wordt uitgelegd door deskundigen in twee webseminars. De organisatoren zijn de GrensInfoPunten langs de Duits-Nederlands-Belgische grens.
Op donderdag 22 juni vindt het webseminar plaats in het Duits van 16.30 tot 17.30 uur; al twee dagen eerder, op dinsdag 20 juni, wordt de afwijking in het Nederlands behandeld.

De huidige wet- en regelgeving voor thuiswerk in andere EU-landen wordt per 1 juli 2023 uitgebreid. EU-landen, zoals Duitsland, België en Nederland, die deelnemen aan deze aanvullende regeling, zullen grensoverschrijdende werknemers toestaan om meer thuiswerk aan te vragen zonder enige verandering in de sociale zekerheid. Op dit moment is het werknemers wettelijk toegestaan om minder dan 25% van hun werktijd thuis te werken zonder gevolgen voor hun sociale zekerheid. Tegen het midden van het jaar zal dit percentage onder bepaalde voorwaarden verdubbelen tot minder dan 50 procent.

Tot nu toe gold de volgende regel: Als een werknemer die in een ander land (bijvoorbeeld Nederland) werkt 25 procent of meer van zijn of haar werktijd in een thuiskantoor (bijvoorbeeld Duitsland) doorbrengt, zijn de Duitse socialezekerheidsregels van toepassing. Dit betekent dat de werkgever sociale premies moet betalen in het land waar zijn werknemers wonen.

Let op: nieuwe vrijstelling geldt alleen voor telewerk.

Met de nieuwe regelgeving moet rekening worden gehouden met een aantal bijzonderheden. De nieuwe regeling heeft bijvoorbeeld alleen betrekking op arbeidstijd die onder de term “telewerk” valt. Dit betekent dat het plaatsvindt via een internetverbinding. “Dit kan het klassieke thuiskantoor zijn, maar ook mobiel werken ergens in het land waar je woont. Als je echter regelmatig in een derde land bent, geldt de bepaling niet meer”, legt GrensInfoPunt-adviseur Denise Leenders uit. “Maar je mag binnen de regeling bijvoorbeeld ook geen klanten bezoeken in het woonland.”

Medewerkers van GrensInfoPunt leggen in een Duitstalig en een Nederlandstalig webseminar uitgebreid uit welke andere regels en bijzonderheden in acht moeten worden genomen. Ze gaan onder andere in op praktische vragen zoals hoe de vrijstelling aan te vragen. Het webseminar is overigens niet alleen interessant voor werknemers: ook vragen vanuit het perspectief van werkgevers worden besproken en beantwoord.

Het Nederlandstalige webseminar vindt plaats op dinsdag 20 juni, van 16.30 tot 17.30 uur. Twee dagen later, op hetzelfde tijdstip, hebben geïnteresseerden de mogelijkheid om meer te weten te komen over het onderwerp in het Duits.

Registratie

Iedereen die wil deelnemen aan het webseminar kan zich tot de dag ervoor registreren – voor de Duitstalige lezing op www.grenzinfo.eu/webinar-rahmenvereinbarung-deutsch, voor de Nederlandstalige lezing op www.grenzinfo.eu/webinar-rahmenvereinbarung-nl.

 

20.06.2023 | 16:30 - 17:30
Grensinfopunt Maastricht
Mosae Forum 10
6211 DW Maastricht
Nederland

Verdere data voor dit evenement