Grenspendelaarsspreekuren op 24 september weer van start

De zomervakantie zit er weer op: de kinderen zijn weer naar school en werknemers weer aan het werk. Een deel van deze laatste groep is in dienst bij een werkgever aan de andere kant van de grens. Maar waar moet op gelet worden wanneer een werknemer uit Nederland zijn hoofdinkomen in Duitsland verdient? Welke gevolgen heeft een Duitse arbeidsovereenkomst voor de kinderbijslag? Hoe zit het met de zorgverzekering, de belastingaangifte, de sociale verzekeringen en het pensioen? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de talloze vragen die aan de experts van het GrensInfoPunt Rijn-Waal worden voorgelegd. Het goede nieuws voor de vragenstellers: ze krijgen gegarandeerd antwoord op hun vragen. Bijvoorbeeld tijdens het eerstvolgende spreekuur op dinsdag 24 september van 09.00 tot 12.30 uur.

Grensgangers raken soms verstrikt in de wirwar van arbeids- en sociaalrechtelijke vragen, over bijvoorbeeld de zorg- en pensioenverzekering, de oudertoeslag, het zoeken naar werk en fiscale aspecten. Op het spreekuur zijn deskundigen van diverse Duitse en Nederlandse organisaties aanwezig om deze en andere vragen te beantwoorden: de belastingdiensten en vakbonden uit beide landen, UWV, het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank, de Agentur für Arbeit, het Jobcenter Kleve, de Barmer Krankenkasse en de Deutsche Rentenversicherung Rheinland.

Aanmelden en meer informatie

Het inloopspreekuur is toegankelijk voor huidige, voormalige en toekomstige grenspendelaars. Het eerstvolgende spreekuur wordt gehouden op dinsdag 24 september van 09.00 tot 12.30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24, 47533 Kleve (D)). Het spreekuur is kosteloos en aanmelden is niet nodig.

Overige spreekuren

Voor specifieke vragen over de arbeidsmarkt of (sociale) zekerheid op de werkvloer kunnen geïnteresseerden terecht op het vakbondenspreekuur. Iedere dinsdag in september tussen 10.00 en 12.30 uur kunnen werknemers bij de Euregio Rijn-Waal aankloppen voor advies door vakbonden uit Nederland en Duitsland. Voor dit spreekuur is aanmelding verplicht; dit kan telefonisch via +49 (0)2821-793079 of door een mail te sturen naar gip@euregio.org.

Daarnaast organiseert het EURES Team Rijn-Waal maandelijks spreekuren bij UWV in Doetinchem. Het eerstvolgende spreekuur in Doetinchem staat gepland op 17 oktober van 09.00 tot 12.00 uur. Belangstellenden dienen zich vooraf aan te melden door het contactformulier op https://grenzarbeit.eu/erw/ in te vullen.

Ook persoonlijke afspraken mogelijk

Geïnteresseerden die op 24 september verhinderd zijn, kunnen via +49 (0)2821-793079 of gip@euregio.org ook een afspraak maken voor een persoonlijk adviesgesprek op een ander moment.
Een overzicht van alle spreekuren in 2024 is te vinden op https://grenzinfo.eu/erw/nl/spreekdagen/.