GrensInfoPunt Rijn-Waal adviseert zzp’ers over coronasteun

In Duitsland wonen en in Nederland werken: dat is voor veel inwoners van de grensstreek de dagelijkse praktijk. Ook in tijden van de coronapandemie mogen ze de grens oversteken om naar hun werk te reizen. Dat geldt ook voor zzp’ers en kleine zelfstandigen die in Duitsland wonen en in Nederland een bedrijf hebben. Zij krijgen echter te maken met een groot probleem, waarover het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal advies kan geven.

Sinds de eerste lockdown in de lente van afgelopen jaar zijn het vooral de zzp’ers en kleine zelfstandigen die moeite hebben om het hoofd boven water te houden en zijn aangewezen op staatssteun. Maar er is een belangrijk probleem: zowel in Nederland als Duitsland wordt deze groep ondernemers vaak hiervan uitgesloten. Al bij de eerste steunpakketten merkte het GrensInfoPunt Rijn-Waal op dat kleine zelfstandigen die in Duitsland wonen en een bedrijf in Nederland hebben, tussen wal en schip terechtkomen. Ondanks diverse gezamenlijke brieven aan de overheid van de Euregio Rijn-Waal en de vier partner-Euregio’s langs de Duits-Nederlandse grens van Emden tot Aken, is er nog niets aangepast. De verantwoordelijke ministeries hebben hun regelingen voor staatssteun voor zzp’ers ongewijzigd gelaten.

Inmiddels is er zelfs steeds vaker sprake van terugvorderingen van vermeend onrechtmatig aangevraagde staatssteun. Wie in Duitsland woont en in Nederland als zzp’er zijn geld verdient, kan zich vóór de aanvraag van financiële steun bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal gratis laten adviseren. Wanneer gelden op grond van foutieve aanvragen in strijd met de wet zijn uitbetaald, kan dat in sommige gevallen juridische gevolgen hebben. Ook kunnen de randvoorwaarden plotseling veranderen.

Wie zich kosteloos door het GrensInfoPunt Rijn-Waal wil laten adviseren, kan telefonisch contact opnemen via +49-(0)2821-793070 of het aanvraagformulier op de website invullen (https://grenzinfo.eu/erw/nl/aanvraag/).