Stel, je woont in Nijmegen en je maakt gebruik van alle voordelen van de grensregio: je tankt in Duitsland, je doet er je boodschappen en soms ga je er een dagje winkelen. Op de terugweg van zo’n dagje winkelen strand je in Arnhem – er rijden geen treinen en bussen meer naar Nijmegen. Je ziet een Duitse taxi staan en besluit te vragen wat een ritje kost. De taxi is leeg, maar de taxichauffeur neemt je niet mee. Hoe kan dat?
Dat komt door het cabotageverbod: Duitse taxichauffeurs mogen geen mensen binnen Nederland vervoeren en Nederlandse taxichauffeurs mogen geen mensen binnen Duitsland vervoeren. Als je vanuit Nederland een Duits taxibedrijf belt en vraagt of ze je naar een andere Nederlandse bestemming kunnen brengen, zal het taxibedrijf de rit waarschijnlijk weigeren. Caboteren wordt streng bestraft: caboterende taxichauffeurs ontvangen een boete van 2000 euro. Indien deze niet betaald wordt, kan hun auto worden ingenomen.
Wat mogen taxichauffeurs in het grensgebied wel? Nederlandse taxichauffeurs mogen mensen naar een bestemming in Duitsland toe brengen, maar ze mogen geen mensen van Duitsland naar Nederland vervoeren. Duitse taxichauffeurs daarentegen mogen mensen naar Nederland toe brengen én mensen uit Nederland ophalen, maar dit laatste mag alleen wanneer de taxi vooraf besteld is.
Voor veel mensen is het onbegrijpelijk dat de Europese Unie vrij reizen en een Europese markt stimuleert, maar tegelijkertijd caboteren verbiedt. Het verbod opheffen is echter lastig, omdat de prijsverschillen tussen landen voor oneerlijke concurrentie zouden kunnen zorgen. Duitse taxi’s zijn tenslotte aanzienlijk goedkoper dan Nederlandse taxi’s. De prijzen voor taxiritten binnen Europa op hetzelfde niveau brengen gaat echter ook niet, omdat de Europese Unie zich dan mengt in de vrije markt. Bovendien hebben Europese landen niet allemaal hetzelfde welvaartspeil.