Laatste grenspendelaarsspreekuur voor zomerstop op 27 juni

Of het nu gaat om werken, wonen of studeren: vroeg of laat moet iedereen zich met deze thema’s bezighouden en daarbij belangrijke keuzes maken. Daarbij kan het de moeite waard zijn om een blik over de grens te werpen. Duitsland biedt interessante perspectieven voor werkzoekenden of studenten die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Maar waarop moet je in zo’n geval letten? Welke belastingaspecten komen om de hoek kijken? Hoe zit het met de ziektekostenverzekering? Deze en vele andere vragen beantwoordt het GrensInfoPunt op dinsdag 27 juni van 9:00 tot 12:30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal in Kleve tijdens het laatste grenspendelaarsspreekuur voor de zomerstop.

Carola Schroer is adviseur bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal en heeft in haar werk al vele unieke situaties voorbij zien komen. “Het is belangrijk om zowel belasting- als sociale verzekeringszaken goed te regelen, nog voordat men daadwerkelijk in Duitsland gaat wonen, werken of studeren”, luidt haar dringende advies. “Wanneer hierbij iets mis gaat, kan het zeer tijdrovend en zenuwslopend zijn om dit weer op te lossen.” Omdat er ook met enige regelmaat wetswijzigingen plaatsvinden, kunnen aanvullende adviesgesprekken na enkele maanden of jaren ook nuttig zijn.

Nieuwe thuiswerkregeling vanaf 1 juli

Zo worden de op dit moment geldende wetten en regels omtrent thuiswerken in de EU op 1 juli 2023 uitgebreid. Dit vergroot de mogelijkheden op het gebied van grensoverschrijdend thuiswerken – met de kanttekening dat dit niet voor iedere werksituatie geldt. Daarom moet er per persoon worden bekeken of de uitgebreide thuiswerkregeling van toepassing is of niet. “Wie dit niet zeker weet, kan eenvoudig contact opnemen met het GrensInfoPunt”, vertelt Schroer. Zoals in veel gevallen treft de wetswijziging niet alleen werknemers, maar ook werkgevers. “Wij moedigen natuurlijk ook werkgevers met grensoverschrijdend personeel aan om zich door ons te laten adviseren.”

De specialisten van het GrensInfoPunt worden tijdens het spreekuur door verschillende partners ondersteund. Zo kunnen geïnteresseerden op 27 juni met experts van UWV, het Duitse equivalent Agentur für Arbeit, Jobcenter Stadt Kleve, de Belastingdienst, het Finanzamt en het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank spreken. Ook diverse vakbonden en de Duitse zorgverzekeraar BARMER Krankenkasse zijn op deze dag aanwezig.

Aanmelding en meer informatie

Het laatste spreekuur voor de zomerstop vindt plaats van 9:00 tot 12:30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24, 47533 Kleve). Het betreft een inloopspreekuur: aanmelding vooraf is niet nodig. Aanvullend op de reguliere spreekuren vindt eens per maand een spreekuur bij de Agentur für Arbeit in Kleve en een bij UWV in Doetinchem plaats. Het eerstvolgende spreekuur in Kleve staat gepland op 6 juli, in Doetinchem staat op 20 juli een spreekuur op de kalender. Meer informatie is te vinden op https://grenzinfo.eu/erw/nl/spreekdagen/. Geïnteresseerden dienen zich vooraf aan te melden door een e-mail te sturen naar wesel.eures@arbeitsagentur.de.

Verder kunnen geïnteresseerden iedere dinsdag van 10:00 tot 12:30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal terecht voor een vakbondenspreekuur. Vertegenwoordigers van vakbonden uit zowel Nederland als Duitsland zijn hierbij aanwezig en ondersteunen werknemers bij sociale, economische en culturele vragen. Daarnaast verschaffen zij inzichten in de arbeidsmarkt- en sociale politiek en informatie over gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via +49 (0)2821-793079 of gip@euregio.org.