Nederlands-Duitse Studiekeuzebeurs op 13 november bij de Euregio Rijn-Waal

Een opleiding in Duitsland: volop kansen

Eindexamen gedaan – en dan? Een vraag waar veel jongeren die nu in het laatste jaar van de havo of het vwo zitten, tegenaan lopen. Voor wie wil gaan studeren, kan een kijkje in Duitsland de moeite waard zijn. Welke hogescholen, universiteiten en opleidingen daar te vinden zijn en waar je bij een studie in het buurland op moet letten, komen scholieren en hun ouders te weten tijdens de Nederlands-Duitse Studiekeuzebeurs van de Euregio Rijn-Waal op zaterdag 13 november. Ze kunnen zowel op locatie in Kleve als digitaal deelnemen.

“Tijdens een bezoek aan de Nederlands-Duitse Studiekeuzebeurs krijgen de scholieren een uitstekend beeld van de kansen die een opleiding in de grensregio biedt – zowel aan Duitse als aan Nederlandse kant van de grens”, aldus Marco Flipse van de Euregio Rijn-Waal. In totaal vijf hogescholen en universiteiten presenteren zichzelf en hun opleidingen op locatie in Kleve. Bovendien is er op de website www.euregio-hochschultag.eu uitgebreide informatie over verschillende hogescholen en universiteiten uit de grensstreek te vinden.

Tijdens diverse presentaties komen de scholieren meer te weten over een studie aan de andere kant van de grens. Eerst krijgen ze tips over studeren in Duitsland en Nederland, bijvoorbeeld over aanmeldingstermijnen, studiefinanciering en collegegeld, wonen en de zorgverzekering – maar ook over de tijd na de studie, die vaak sneller komt dan gedacht. Studenten uit beide landen geven een persoonlijk inkijkje in hun studietijd in het buurland. Ook worden de verschillen tussen het Nederlandse en Duitse onderwijsstelsel toegelicht. En wie niet wil gaan studeren krijgt praktische tips, want de Bundesagentur für Arbeit geeft algemene informatie over stages en leer-werktrajecten op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt.

Aanmelding en meer informatie

Wie op zaterdag 13 november van 10.00 tot 14.30 uur aan de Nederlands-Duitse Studiekeuzebeurs wil deelnemen, kan zich via het aanmeldformulier op de website www.euregio-hochschultag.eu aanmelden of een e-mail sturen naar gip@euregio.org. Op locatie (Emmericher Straße 24, 47533 Kleve, D) kan de Euregio Rijn-Waal als gevolg van de coronamaatregelen slechts een beperkt aantal personen ontvangen. Bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs kunnen overleggen. De Euregio Rijn-Waal bekijkt op basis van de aanmeldingen welke personen er fysiek op de beurs aanwezig kunnen zijn. Zij ontvangen een persoonlijke uitnodiging. Alle andere deelnemers kunnen digitaal het evenement bezoeken, de presentaties bijwonen, in gesprek gaan met de onderwijsinstellingen en vragen stellen. De link voor de digitale deelname ontvangen de bezoekers ruim op tijd per mail. Op de website is ook alle informatie over het programma, de opleidingen en de deelnemende onderwijsinstellingen te vinden.

De Nederlands-Duitse Studiekeuzebeurs wordt georganiseerd door de Euregio Rijn-Waal in Kleve en wordt gefinancierd uit middelen van de Europese Unie in het kader van het project EURES/EaSI.