Carola Schroer (links) en Antonia Cornelißen van het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal
Carola Schroer (links) en Antonia Cornelißen van het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal

Online spreekuur voor grenspendelaars

In Nederland wonen en in Duitsland werken? Met name in de grensregio is het de moeite waard om ook eens over de grens te kijken. Waar moet je echter op letten wanneer je de stap over de grens maakt? Het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal geeft antwoorden op vragen over dit onderwerp. Sinds 2016 is het een geliefd aanspreekpunt als het gaat om wonen, studeren en werken in het buurland. Grenspendelaars kunnen nu ook tijdens online adviesgesprekken informatie inwinnen.

Welke gevolgen heeft een baan in Duitsland voor iemand zelf én voor zijn gezin? Waar moet je op letten bij de zorgverzekering, kinderbijslag en het pensioen? Veel werknemers die in Duitsland aan de slag willen, hebben hier vragen over. Daarnaast bestaat er vaak onduidelijkheid over fiscale aspecten en over vraagstukken die een verhuizing naar Duitsland met zich meebrengt. De experts van het GrensInfoPunt Rijn-Waal adviseren (toekomstige) grenspendelaars over deze en andere onderwerpen.

Als gevolg van de coronapandemie is persoonlijk advies op het kantoor van het GrensInfoPunt Rijn-Waal momenteel niet mogelijk. De afgelopen maanden voerden de adviseurs daarom veel telefonische gesprekken. “In de meeste gevallen werkt dat prima en kunnen we bij alle vragen helpen”, vertelt Carola Schroer van het GrensInfoPunt Rijn-Waal. Soms is er echter uitgebreider advies nodig, en wordt de hulp ingeroepen van Nederlandse en Duitse experts op het gebied van zorgverzekeringen, pensioenen, sociale zekerheid en de zoektocht naar een baan. “Daarvoor bieden we per direct online adviesgesprekken aan, die op regelmatige basis zullen plaatsvinden”, aldus Schroer. “Dit is een ideale mogelijkheid voor grenspendelaars om te kijken hoe hun persoonlijke situatie rondom belastingen, sociale verzekeringen en pensioenen eruitziet.” Het aanbod is uitdrukkelijk ook bedoeld voor vroegere en toekomstige grenspendelaars. Geïnteresseerden kunnen vooraf telefonisch een afspraak maken via +49-(0)2821/793070. Het eerstvolgende online spreekuur vindt plaats op dinsdag 26 januari van 9 tot 13 uur.

Naast Carola Schroer is ook haar collega Antonia Cornelißen als adviseur van de partij. Zij worden bijgestaan door Nadine Sommer van SVB/BDZ Kenniscentrum Sociale Zekerheid Nederland-Duitsland.