Twee digitale spreekuren in maart

In Nederland wonen – en elke dag de grens oversteken om in Duitsland te werken? Dat is in de grensregio voor veel mensen heel normaal. Wie op zoek is naar een (andere) baan, kan zijn kansen namelijk aanzienlijk vergroten door ook naar vacatures net over de grens te kijken. Maar waar moet je zoal op letten wanneer je bij de oosterburen gaat werken? Het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D) biedt uitkomst, met twee digitale spreekuren voor grensgangers op 16 en 30 maart.

Wie zijn droombaan in Duitsland heeft gevonden, heeft vaak een heleboel vragen. Vallen er in de toekomst nog blauwe enveloppen van de Belastingdienst op de mat, of moet ik aankloppen bij het Duitse Finanzamt? Krijg ik later gewoon AOW, of toch de Duitse Rente? Kan ik gewoon nog in Nederland naar de huisarts en tandarts? En hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek en de kinderbijslag? De adviseurs van het GrensInfoPunt Rijn-Waal hebben de antwoorden op deze en andere vragen. Zij adviseren huidige, toekomstige, maar ook voormalige grenspendelaars kosteloos over werken over de grens. Ook mensen die willen emigreren naar het buurland of studenten die er willen studeren, kunnen er terecht.

Digitale spreekuren

Voor de coronapandemie konden grensgangers informatie en advies inwinnen tijdens maandelijkse spreekuren en persoonlijke adviesgesprekken op het kantoor van het GrensInfoPunt Rijn-Waal. Sinds de uitbraak van het coronavirus is dat niet meer mogelijk – en worden alle adviesgesprekken telefonisch gevoerd. Daarnaast biedt het GrensInfoPunt Rijn-Waal nu regelmatig digitale spreekuren aan, waar ook experts van relevante partnerorganisaties aanwezig zijn.

In maart zijn er twee digitale spreekuren voor grensgangers. Het eerstvolgende digitale spreekuur vindt plaats op 16 maart tussen 9.00 en 13.00 uur. Ook de specialisten van UWV en de Duitse Agentur für Arbeit zijn die ochtend aanwezig. Bij het tweede spreekuur, op 30 maart, schuift het Bureau voor Duitse Zaken aan. Dit spreekuur vindt tevens tussen 9.00 en 13.00 uur plaats. Voor beide spreekuren kunnen geïnteresseerden met vragen over wonen, werken en studeren in het buurland een afspraak maken via +49-(0)2821/793079.