Nieuwe belastingmaatregel in Duitsland verminderd bureaucratie voor grensgangers

Werkgevers kunnen vanaf 1 januari 2020 de loonbelastinggegevens, ook voor grensgangers die in Nederland wonen en in Duitsland werken, via de elektronische weg verkrijgen. Dit heeft tot gevolg dat grensgangers, die nu elk jaar een aanvraag voor de beperkte belastingplicht moesten afgeven en geen vrijstellingsbedragen hebben opgegeven, dit vanaf 1 januari 2020 niet meer hoeven te doen. De grensganger moet nu eenmalig een ´SteuerID´ (belastingnummer) bij het Finanzamt van de werkgever aanvragen.

Als de grensganger al een SteuerID heeft, hoeft hij niets te doen.

Werknemers die de onbeperkte belastingplicht willen aanvragen of die een vrijstellingsbedrag aanvragen, zijn hiervan uitgezonderd, zij moeten gebruik maken van de formulieren en bij het Finanzamt van de werkgever afgeven.

Voor personen die in België wonen, is deze nieuwe regeling helaas niet mogelijk. Dat heeft te maken met de gemeentebelasting die in België betaald wordt, en waarvoor men in Duitsland dan een korting op de belasting krijgt. Voor inwoners van België blijft de procedure zoals die was.

Meer informatie vindt u hier.

Verdere berichten

Evenementen

Grensinfopunten in de buurt

Finder