Tot 1 juli 2024 kunnen Nederlandse werkgevers nog met terugwerkende kracht een uitzonderingsovereenkomst aanvragen voor hun werknemers die in Duitsland wonen en thuiswerken. De achtergrond hiervan is de kaderovereenkomst over sociale zekerheid die Nederland en Duitsland hebben ondertekend.
De kaderovereenkomst is op 1 juli 2023 in werking getreden. Om overbelasting bij de verwerking te voorkomen, kon een aanvraag ook met terugwerkende kracht worden ingediend. Dit betekent dat de uitzondering geldt vanaf 1 juli 2023, maar alleen als de aanvraag vóór 1 juli 2024 is ingediend en er gedurende deze hele periode sociale premies in Nederland zijn betaald. Na afloop van het eerste jaar kan een aanvraag slechts drie maanden met terugwerkende kracht worden ingediend. De kaderovereenkomst maakt het mogelijk om 49,9% in het woonland te werken en toch onder de sociale zekerheid in het land van de werkgever te blijven vallen.
Iedereen die sinds vorig jaar thuiswerkt maar deze deadline heeft gemist, zal automatisch onder de normale “spelregels” vallen. Dit betekent dat werknemers die 25% of meer in hun woonland werken, normaal gesproken automatisch onder de sociale zekerheid in hun woonland vallen.
“Ook werknemers die in Nederland wonen, maar in Duitsland werken en ook in Nederland thuiswerken, zouden hun Duitse werkgever er op kunnen wijzen dat de aanvraag op tijd ingediend moet worden,” legt GrensInfoPunt-medewerker Julia Dillmann uit. De aanvraag moet dan ingediend worden bij de Duitse DVKA.
Als u vragen heeft over de kaderovereenkomst of andere vragen over werken in het buurland, neem dan contact op met het GrensInfoPunt in Mönchengladbach: Tel.: 02161 6895 503 of gip@euregio-rmn.de.
Het GrensInfoPunt Mönchengladbach maakt deel uit van de euregio rijn-maas-noord en biedt haar klanten gratis en onafhankelijke informatie.