België neemt een paaspauze van vier weken

29.03.2021

Door de alarmerende trend van de stijgende coronacijfers hebben de federale regering en de regeringen van de deelstaten in het Overlegcomité een afkoelingspakket aangenomen, ook wel paaspauze genoemd. De paaspauze duurt in principe vier weken en loopt van 29 maart tot en met 25 april.

  • De buitenbubbel wordt opnieuw verkleind van tien naar maximaal vier personen.
  • Niet-essentiële winkels mogen enkel nog klanten ontvangen op afspraak. Het maximum aantal klanten dat tegelijk binnen mag, hangt af van de grootte van de winkel, maar 50 personen is het absolute maximum.
  • De niet-medische contactberoepen moeten opnieuw sluiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om kapperszaken en schoonheidssalons.
  • De lessen van het lager, secundair en hoger onderwijs worden in de week van 29 tot en met 2 april opgeschort. De paasvakantie wordt zo met een week verlengd. Kleuterscholen mogen echter openblijven, maar kiezen er in de praktijk veelal voor om ook te sluiten. In principe hervatten de lessen opnieuw op maandag 19 april.
    • De ouders die worden opgeroepen hun kinderen niet naar de opvang te brengen en aan deze oproep gehoor geven, maar daardoor niet kunnen gaan werken, hebben recht op een uitkering wegens tijdelijke werkloosheid. De enige voorwaarde is dat corona de oorzaak moet zijn van de sluiting of de afgelasting van de opvang. Verder heeft men ook een bewijs van overmacht nodig. De tijdelijke werkloosheid kan worden aangevraagd via de daartoe bestemde formulieren die te vinden zijn op de website van de RVA.
  • Er zal strikter gecontroleerd worden op verplicht telewerk.
  • Niet-essentiële reizen blijven verboden. De grenscontroles worden ook opgevoerd.

Meer informatie over de paaspauze is terug te vinden op de website van het Crisiscentrum.

Grensinfopunten in de buurt