België: Nieuwe ondersteunende maatregelen Vlaamse regering

Op 1 april heeft de Vlaamse regering nieuwe maatregelen aangekondigd ter ondersteuning van de economie en ter compensatie van de geleden economische schade als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus. Het gaat dan om een compensatiepremie, specifieke achtergestelde leningen en waarborgen, en recuperatie van de reële schade door gesubsidieerde verenigingen.

De compensatiepremie bedraagt 3.000,00 euro voor bedrijven die minstens 60% van hun omzet verliezen in april in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar. Ook startende bedrijven zullen aanspraak kunnen maken op de compensatiepremie. Er dient echter een onderscheid gemaakt te worden tussen de compensatiepremie en de hindepremie. De hinderpremie is er namelijk enkel voor bedrijven met een fysieke vestiging in Vlaanderen die verplicht moeten sluiten, terwijl de compensatiepremie bedoeld is voor bedrijven die open blijven, maar een omzetverlies lijden van 60%. Het is ondertussen mogelijk om de hinderpremie van 4.000,00 euro aan te vragen via deze website van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

De specifieke achtergestelde leningen en waarborgen zijn er zowel voor de grote bedrijven als voor de KMO’s (kleine of middelgrote onderneming). Voor grote bedrijven zal de Vlaamse overheid meer waarborg staan als zij moeite hebben met het afbetalen van hun leningen. Voor KMO’s, en dan start-ups en scale-ups in het bijzonder, maakt de Vlaamse overheid achtergestelde leningen van 3 jaar met een verlaagde rentevoet beschikbaar.

Gesubsidieerde verenigingen zullen de reële schade die zij geleden hebben kunnen recupereren bij de Vlaamse overheid. Daartoe zal de Vlaamse overheid een noodfonds voorzien om de gesubsidieerde sectoren (jeugd, sport, cultuur, media, …) alsook sommige specifieke sectoren (sierteelt, toerisme, mobiliteit, openbare werken, …) te helpen om de impact van deze crisis ten dele op te vangen.

De uitwerking van deze nieuwe maatregelen staat nog niet op punt. Er wordt verwacht dat in de loop van komende week meer informatie beschikbaar komt via de website van de Vlaamse overheid en de website van VLAIO.

Verdere berichten

Evenementen

Hier finden Sie
Grenzinfopunke in Ihrer Nähe