Astrid Lindgren legde Pippi Langkous de volgende woorden in de mond: „Ik heb het nog nooit gedaan. Dus ik denk dat ik het wel kan!“ Een uitspraak die ook bij de Nederlandse cultuur past. Maar geldt dat ook wanneer je in het buurland wilt werken, wonen, studeren of zaken doen, of daar personeel zoekt? Vandaag de dag zou het toch geen probleem moeten zijn om aan de daarvoor benodigde informatie te komen. We hebben de media, we hebben internet en ons netwerk. Maar waar begin je met zoeken? Vaak is de informatie extreem uitgebreid, soms ook verouderd, onvolledig of zo opgesteld dat er zakelijke belangen van anderen worden gediend. Niet zelden worden er problemen beschreven, maar worden er geen oplossingen geboden. Voor mensen die zich op weg willen begeven naar het buurland bestaat er sinds 2016 in Kleve een goed adres: het GrensInfoPunt bij de Euregio Rijn-Waal. Waar de weg naartoe gaat, van Nederland naar Duitsland of andersom, maakt daarbij niet uit! Het team van het GrensInfoPunt werkt volgens het huisartsenmodel. Gemakkelijke vragen worden meteen beantwoord. Grotere problemen worden opgelost via het netwerk met sociale verzekeringsinstanties, belastingdiensten, vakbonden en arbeidsbemiddelingsorganisaties. Duitsland en Nederland hebben de grensoverschrijdende thema’s al ter hand genomen. Zo is er in 2016 een gezamenlijk belastingverdrag afgesloten, een gezamenlijk bureau voor belastingzaken ingericht en met het Bureau Belgische en Duitse Zaken bij de Nederlandse SVB gereageerd op de socialeverzekeringsproblematiek. Maar op het raakvlak met de burger is er nog behoefte aan de inzet van een GrensInfoPunt, waarvan er langs de Duits-Nederlandse grens inmiddels zeven bestaan.
Persoonlijk advies
In de meeste gevallen moet de gehele situatie van een grensganger of ondernemer worden bekeken. Alleen dan kunnen alle mogelijkheden worden toegelicht. De te nemen beslissingen kunnen de GrensInfoPunten echter niet van hun klanten overnemen. Maar de adviezen zijn absoluut neutraal en zonder kosten. Het doel: voorkomen dat mensen op weg naar het buurland struikelen. Het is daarbij van het grootste belang dat zij zo vroeg mogelijk contact opnemen. Goed geïnformeerd kunnen (potentiële) grensgangers er zeker van zijn dat zij hun doel bereiken. Helaas zijn veel burgers nog niet bekend met het bestaan van de GrensInfoPunten.
Hier is het adres van het GrensInfoPunt in de buurt gemakkelijk te vinden. Daar kan men zich inschrijven voor een van de maandelijkse open spreekuren, waarbij vertegenwoordigers van alle organisaties in het netwerk aanwezig zijn. Naast de open spreekuren biedt het GrensInfoPunt ook persoonlijk advies op afspraak (+49-2821-793079). De adviseurs van onze partnerorganisaties zijn hiervoor graag beschikbaar.