Advies voor grensgangers op 25 juni bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal

Werkloos na een baan in Duitsland – hoe zit dat?

Bijna 10.000 Nederlanders steken elke dag de grens over om te werken in Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen. Helaas kan het echter ook in Duitsland gebeuren dat je je baan verliest. Welke stappen moeten er dan gezet worden? Vraag je je uitkering aan in Nederland – of toch in Duitsland? Het GrensInfoPunt Rijn-Waal van de Euregio Rijn-Waal beantwoordt deze én andere vragen. Het eerstvolgende gratis, openbare spreekuur voor grenspendelaars vindt plaats op dinsdag 25 juni van 9.00 uur tot 12.30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D).

Wanneer een Nederlandse grensganger zijn baan in Duitsland kwijtraakt, moet hij in Nederland bij het UWV een werkloosheidsuitkering aanvragen. Hierbij dient hij een formulier van de Duitse Agentur für Arbeit voor te leggen. Grensgangers kunnen hun vragen omtrent dit thema tijdens één van de maandelijkse spreekuren stellen aan de aanwezige experts van de Agentur für Arbeit, het UWV, de sociale verzekeringen, de vakbonden, de Belastingdienst en het Finanzamt. De specialisten kunnen daarnaast ook andere vragen over werken, wonen en studeren in het buurland beantwoorden.

Persoonlijk gesprek

Naast de maandelijkse spreekuren kunnen grenspendelaars ook in een persoonlijk gesprek bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal advies over grensoverschrijdend wonen, werken en studeren krijgen. Een afspraak hiervoor kunnen zij van tevoren maken via +49 (0)2821- 793079. De data van de spreekuren in 2019 zijn te vinden op www.grenzinfo.eu/erw.

Foto: (c) Rüdiger Dehnen