Belastingen, pensioen, zorgverzekering, kinderbijslag… Allemaal dingen waaraan je moet denken wanneer je naar Duitsland gaat emigreren of bij de oosterburen een baan aanneemt. Daarom organiseert het GrensInfoPunt Rijn-Waal elke laatste dinsdag van de maand een spreekuur, waar alle relevante experts aanwezig zijn om gratis advies te geven. Welke vragen krijgen deze experts zoal? En waarom geven ze zo graag advies tijdens het spreekuur? De experts aan het woord.
Een baan in Duitsland – hoe vind je die nu eigenlijk? Tijdens het spreekuur van het GrensInfoPunt Rijn-Waal kunnen Stefanie Rösing (Werkgeversservicepunt Achterhoek) en Sophie Niebergall (Bundesagentur für Arbeit Kleve en EURES-adviseur) daar alles over vertellen. “Mensen vinden het vaak spannend om te solliciteren, vooral als ze dat al langere tijd niet meer gedaan hebben. Solliciteren in een ander land is nog een stap verder”, vertelt Niebergall. “Wij geven hen dan tips. Het is bijvoorbeeld zo dat je in Duitsland vaak allerlei certificaten en diploma’s moet meesturen, terwijl in Nederland een cv en brief meestal voldoende zijn.” “Ook wijzen we mensen erop dat het belangrijk is om de taal te leren”, vult Rösing aan.
Veel vragen over belastingaangifte
Een thema dat onlosmakelijk met werk verbonden is, is belasting betalen. Helen Huls, Dirk Kiers en Laurens Tomassen van de Belastingdienst mogen dan ook niet klagen over het aantal mensen dat tijdens het spreekuur om advies komt vragen. “We hebben altijd genoeg aanloop, maar vooral in het voorjaar is het hier heel druk”, zegt Huls. “Dan moet er namelijk weer belastingaangifte worden gedaan.” Kiers vertelt dat bepaalde vragen steeds weer terugkomen: “Wanneer mensen bijvoorbeeld in het ene land wonen en in het andere land werken, vragen ze zich vaak af in welk land hun inkomsten belast worden. En sommige mensen werken in twee of zelfs drie landen – dan wordt het beantwoorden van die vraag al wat lastiger.” “Maar we leren elk spreekuur weer iets nieuws”, vult Tomassen aan. “Dat maakt het voor ons zo leuk om hier advies te geven!”
Met open houding aan de slag
Bij een baan in het buurland of een aanstaande emigratie komen ook cultuurverschillen tussen Nederlanders en Duitsers om de hoek kijken. Daarom is tijdens het spreekuur ook intercultureel trainster Ingeborg Lindhoud aanwezig. “Ik begin het gesprek vaak met de vraag wat degene die voor me zit al is opgevallen tijdens bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek”, vertelt Lindhoud. “Daarop kan ik dan voortborduren: wat vond je daarvan, wat is je nog meer opgevallen? Zo wordt het mij duidelijk op welk gebied de persoon nog tips nodig heeft.” Een terugkerend thema in haar gesprekken is het gegeven dat Nederlanders elkaar graag met ‘jij’ aanspreken, waar de Duitsers liever bij het beleefde ‘Sie’ blijven. En ook Lindhoud benadrukt in elk gesprek hoe belangrijk het is om de taal te leren. “Mijn belangrijkste tip is echter om zonder vooroordelen en met een open houding in de nieuwe omgeving aan de slag te gaan.”
Veel onwetendheid over regels omtrent ziekte in buurland
Bezoekers van het spreekuur met vragen over arbeidscontracten, ziekte en rechten van werknemers kunnen hiermee terecht bij Hans Theunissen (FNV) en Manfred Artz (DGB). De medewerkers van de Nederlandse en Duitse vakbond vertellen dat er veel onwetendheid is over de regels omtrent ziekte in het buurland. “Veel grensarbeiders weten bijvoorbeeld niet precies hoe ze zich ziek moeten melden. En in het geval van langdurige ziekte is een Nederlandse werkgever veel langer dan een Duitse werkgever verplicht om het loon door te betalen”, vertelt Theunissen. “Dat is een thema waarover wij veel vragen krijgen.”
Meeverzekerd met je ouders: in Duitsland heel anders
En hoe zit het dan met je zorgverzekering wanneer je een baan in het buurland aanneemt of gaat emigreren? Ook op dat gebied zijn er veel verschillen tussen het Nederlandse en Duitse systeem, legt Saskia Lamers (BARMER Krankenkasse) uit. “In Nederland ben je bijvoorbeeld tot je 18e levensjaar bij je ouders meeverzekerd, daarna niet meer. In Duitsland ben je als jongere langer meeverzekerd en zijn er meer mogelijkheden. Dat levert veel vragen op. Daarnaast willen veel mensen weten waar je verzekerd bent wanneer je in het ene land woont en in het andere land werkt.” Lamers geeft erg graag advies tijdens het spreekuur van het GrensInfoPunt Rijn-Waal: “Het geeft me echt voldoening om hier te adviseren. Er komen elke keer weer interessante vragen voorbij, en ik kan mensen hier echt helpen.”
“Opgelucht weer huiswaarts”
Nadine Sommer van Bureau Duitse Zaken/Sociale Verzekeringsbank denkt er hetzelfde over. Zij krijgt vooral vragen over pensioenopbouw, kinderbijslag, de zorgverzekering en werkloosheidsuitkeringen. “Ik vind het heel dankbaar werk. Mensen zijn vaak heel lang op zoek naar informatie en moeten bij verschillende instanties aankloppen. Veel van hun vragen kan ik echter in één keer beantwoorden, dat zorgt voor opluchting. En als ik het antwoord op een vraag niet weet, kan ik altijd even snel iemand van de betreffende instantie hier aanschieten!”
Hebt u vragen over wonen, werken of studeren in het buurland? Naast onze vrij toegankelijke spreekuren kunt u uw vragen ook tijdens een persoonlijk gesprek aan ons stellen. Maak hiervoor een afspraak via gip@euregio.org of +49 (0) 2821 – 793079.