Inspiratie voor de toekomst op Job- und Ausbildungsplatzbörse

Van de Agentur für Arbeit tot de politie, van de Fontys Hogeschool Venlo tot een kliniek voor kaakchirurgie en van de Sparkasse tot de Handwerkskammer – het aanbod van potentiële werkgevers en leer-werkplekken was breed op de Job- und Ausbildungsplatzbörse in de Stadthalle in Kleve. Op 13 maart stelden bedrijven zichzelf en hun mogelijkheden voor banen en leer-werktrajecten voor op deze beurs.

Ruim 5.000 werkzoekenden, studenten, scholieren en geïnteresseerden struinden langs de stands en wonnen informatie in bij de 78 exposanten. Ook het GrensInfoPunt Rijn-Waal was met een stand aanwezig om geïnteresseerden te adviseren over werken of studeren in Nederland. Het servicepunt voor grensgangers kreeg ondersteuning van Michael Stock van het Werkgeversservicepunt Achterhoek. En dat was ook wel nodig: het GrensInfoPunt Rijn-Waal had over bezoekers niet te klagen.

Uiteenlopende vragen – met één gemene deler

Hun vragen liepen uiteen, maar hadden één ding met elkaar gemeen: de wens om in Nederland te werken of studeren. Al vroeg kwam een Duitse vrouw langs, die graag wilde weten of haar dochter met haar kwalificaties kans had op een baan in het Radboud UMC te Nijmegen. Een Duitse man vertelde dat hij in Nederland woont en met een Nederlandse vrouw getrouwd is. Welke gevolgen heeft zijn nieuwe baan in Duitsland voor zijn belastingaangifte? Twee jongemannen wilden graag in Nederland werken – de een op het gebied van elektrotechniek, de ander in een distributiecentrum. En drie Duitse meisjes zagen het wel zitten om in Nederland te studeren. Ook de burgemeester van Kleve, Sonja Northing, bracht een bezoek aan de stand.

Horizon verbreden

Carola Schroer, adviseur bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal, is tevreden met de opkomst. “De beurs liet zien dat er veel interesse is in een baan of studie in Nederland”, vertelt ze. “Het is belangrijk dat mensen weten dat het GrensInfoPunt Rijn-Waal bestaat wanneer ze hun horizon willen verbreden. Een goede voorbereiding is namelijk cruciaal: werken of studeren in Nederland heeft gevolgen voor je zorgverzekering, pensioen en de belastingen die je betaalt. Maar wanneer je goed geïnformeerd bent, is een baan of studie in Nederland ontzettend leuk en biedt het enorme kansen!”