Wie in de Nederlandse grensregio woont en op zoek is naar een baan, zoekt vaak alleen in Nederland. En dat is jammer – want ook bij onze oosterburen zijn er mooie vacatures te vinden. Maar waar moet je allemaal aan denken wanneer je aan de andere kant van de grens een dienstverband aangaat? Het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve kan alle vragen hieromtrent beantwoorden. Om meer hierover te weten te komen, bracht Peter Kerris, gedeputeerde van Provincie Gelderland, op vrijdag 5 maart een digitaal werkbezoek aan dit adviespunt voor grenspendelaars.
Secretaris van de Euregio Rijn-Waal Waal, Sjaak Kamps, heette alle aanwezigen welkom en vertelde kort over de Euregio Rijn-Waal en het Europese subsidieprogramma INTERREG. Nadat het GrensInfoPunt Rijn-Waal jarenlang door het INTERREG-programma gefinancierd is, wordt dit nu structureel door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en verschillende Duitse overheden en instanties gedaan.
Beheersen van de buurtaal: van groot belang
Joachim Kaufmann (Programmamanagement INTERREG V A Deutschland-Nederland) vertelde aansluitend kort over enkele andere actuele projecten uit het INTERREG-programma, zoals ‘Spreek je Buurtaal’ en ‘Nachbarsprache & Buurcultuur’. Volgens hem en Kamps is het in de grensregio van groot belang dat men Duits spreekt. “Wanneer je in Duitsland wil werken, is het echt belangrijk dat je het Duits beheerst. Dat is er namelijk over het algemeen de voertaal – en niet Engels. Het belang van de buurtalen in het onderwijs behoeft dan ook continu aandacht. En dat kunnen we niet alleen: daar hebben we regionale en nationale overheden voor nodig.”
Diploma-erkenning: nog een lange weg te gaan
Kerris, die als gedeputeerde onder andere verantwoordelijk is voor de thema’s onderwijs en arbeidsmarkt, vroeg Kamps vervolgens naar de stand van zaken wat betreft grensoverschrijdende diploma-erkenning. “Veel is in de loop der jaren beter geworden, maar op sommige gebieden gaat het nog steeds erg moeizaam”, legde Kamps uit. “Vooral bij de gereglementeerde beroepen, zoals in de zorg, is het lastig. Het proces van het erkennen van een diploma uit het buurland kan heel lang duren, en soms wordt het dan alsnog lager ingeschaald dan in het land waar het diploma behaald is. Dat heeft levenslange gevolgen voor onder andere het salaris.” Erg frustrerend, volgens Kamps.
Vragen over overheidssteun, maar ook alledaagse kwesties
Daarna was het de beurt aan Carola Schroer, die Kerris vertelde over haar werkzaamheden als adviseur bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal. Hij was benieuwd wat voor vragen het GrensInfoPunt Rijn-Waal tijdens de coronapandemie zoal krijgt. “We hebben het afgelopen jaar veel vragen gehad over de TOZO-regeling”, geeft Carola aan. “Zzp’ers die in Duitsland wonen, maar in Nederland hun werkzaamheden verrichten, vallen tussen wal en schip. Ook krijg ik veel vragen over alledaagse kwesties, bijvoorbeeld of men nog in Duitsland boodschappen mag gaan doen en of je nog op bezoek mag bij familie in Duitsland.”
Thuiswerken: hoe zit dat na de coronapandemie?
Iets om in de gaten te houden is volgens Schroer het thuiswerken. Door de coronapandemie is men dit massaal gaan doen, en er wordt verwacht dat werknemers blijvend meer thuis zullen gaan werken. Dat heeft voor een grenswerker echter grote gevolgen: zodra hij of zij meer dan 25 procent van zijn of haar tijd in zijn woonland werkt, worden de premies voor sociale verzekeringen in het woonland geheven, en niet meer in het werkland, legt Schroer uit. “De betrokken Nederlandse en Duitse instanties hebben afgesproken dat deze situatie zo uitzonderlijk is, dat het thuiswerken tijdens de coronapandemie geen invloed heeft op de bestaande sociale zekerheid van de grenswerkers. Maar hoe gaat dit na de coronapandemie verder?”
Horizon verbreden
Grenspendelaar Femke Hoebergen kan hierover meepraten. Zij werkt bij het Nederlands-Duitse communicatiebureau mediamixx in Kleve. “Mocht ik na de coronapandemie twee dagen of meer vanuit huis willen werken, levert dat mij én mijn werkgever veel bureaucratische rompslomp op. Daar denk ik dus wel twee keer over na.” Los daarvan is ze heel tevreden over haar baan in Duitsland. “Ik vind het belangrijk om mijn horizon te verbreden, en dat lukt zeker wanneer je in een ander land werkt. Mijn collega’s zijn Nederlands en Duits, en ik vind het erg leuk om te ervaren hoe we met elkaar samenwerken. Mijn stap over de grens is een hele goede keuze geweest.”