Gratis advies voor grensgangers op dinsdag 25 april

Even de grens over om te tanken, boodschappen te doen of een dagje te winkelen: voor bewoners van de grensregio is het dagelijkse kost. Maar niet alleen in hun vrije tijd steken Nederlanders graag de grens naar Duitsland over: dagelijks trekken velen van hen naar de oosterburen voor hun werk of studie. En andersom zijn er Nederlanders die in Duitsland wonen, maar nog wel in Nederland werken. Voor deze huidige grenspendelaars, maar ook voor toekomstige of voormalige grensgangers organiseert het GrensInfoPunt Rijn-Waal op dinsdag 25 april een spreekuur. Hier kunnen zij terecht met al hun vragen op het gebied van sociale zekerheid, pensioen, belasting, vakbonden en nog veel meer.

 Wonen, werken of studeren aan de andere kant van de grens is geen vanzelfsprekendheid. Niet alleen de taal en cultuur, maar ook de wetgeving is anders. Een goede voorbereiding is dan ook een must. Tijdens het grenspendelaarsspreekuur op dinsdag 25 april kan advies worden ingewonnen bij de adviseurs van het GrensInfoPunt Rijn-Waal en bij experts van de Agentur für Arbeit Wesel, het Bureau voor Duitse Zaken (BDZ) van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Belastingdienst, de Deutsche Rentenversicherung Rheinland, het Finanzamt Kleve, diverse vakbonden (DGB, CNV en FNV), de Krankenkasse Barmer, UWV en het Jobcenter.

Aanmelden en meer informatie

Het spreekuur vindt plaats in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24, 47533 Kleve) van 9:00 tot 12:30 uur. Het betreft een inloopspreekuur; het is dus niet nodig om van tevoren een afspraak te maken.

Naast het maandelijkse grenspendelaarsspreekuur biedt het GrensInfoPunt een spreekuur met UWV en de Agentur für Arbeit en een vakbondenspreekuur aan. Het spreekuur met UWV en Agentur für Arbeit vindt afwisselend in Kleve en in Doetinchem plaats. De eerstvolgende spreekuren worden gehouden op 20 april en 4 mei tussen 9:00 en 12:30 uur bij UWV in Doetinchem. Meer informatie is te vinden op https://grenzinfo.eu/erw/nl/spreekdagen/, aanmelden kan via  Wesel.Eures@arbeitsagentur.de. Het vakbondenspreekuur vindt iedere dinsdagochtend tussen 10:00 en 12:30 uur plaats bij de Euregio Rijn-Waal. Geïnteresseerden kunnen hiervoor een afspraak maken via +49 (0)2821-793079 of gip@euregio.org.