Op de foto: Emma Kraaijvanger, adviseur bij het GrensInfopunt Rijn-Waal

Gratis adviesspreekuur voor grenspendelaars bij de Euregio Rijn-Waal in Kleve

Vragen over werken en wonen in Duitsland? Het GrensInfoPunt weet raad

Werken of studeren in Duitsland en wonen in Nederland? Emigreren naar Duitsland? Bij onze oosterburen liggen mooie kansen voor wie over de grens durft te kijken. Een goede voorbereiding is daarbij wel het halve werk, want (potentiële) grenspendelaars en emigranten zien vaak veel op zich afkomen. Het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D) helpt hen echter op weg. Op dinsdag 28 juni organiseren de adviseurs van dit adviespunt namelijk een gratis spreekuur, waar grensgangers met al hun vragen terecht kunnen.

Om in Duitsland te kunnen wonen, werken of studeren is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten. Met welke instanties moet je contact opnemen? Hoe zit het straks met je pensioen, belastingen of zorgverzekering? Ook zal er tijdens het spreekuur op 28 juni extra aandacht zijn voor thuiswerken. Tijdens de coronapandemie was het voor Nederlanders in dienst van een Duitse werkgever mogelijk om thuis te werken zonder dat dit gevolgen had voor hun sociale zekerheid en belastingplicht. Inmiddels is duidelijk geworden dat de uitzonderingsregeling voor grensoverschrijdende sociale zekerheid tot 1 januari 2023 is verlengd. Of dit ook gaat gelden voor de belastingplicht is momenteel nog onderwerp van de bilaterale onderhandelingen.

Voor geïnteresseerden die hierover graag nog meer informatie willen, houden de vijf GrensInfoPunten langs de Duits-Nederlandse grens op dinsdag 21 juni van 15:30 tot 16:30 uur bovendien een webinar. Aanmelden voor dit webinar is mogelijk via deze link: https://bit.ly/Webinar210622.

In één keer goed geïnformeerd

De adviseurs van het GrensInfoPunt Rijn-Waal kennen de vele vragen waar voormalige, huidige of toekomstige grenspendelaars tegenaan kunnen lopen. Ook weten zij de weg naar andere relevante instanties waar deze doelgroep mee te maken krijgt. Op het spreekuur op 28 juni zullen daarom ook adviseurs van UWV, die Agentur für Arbeit, Jobcenter Stadt Kleve, het Finanzamt, de Belastingdienst, het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank, verschillende vakbonden en de BARMER Krankenkasse aanwezig zijn.

Aanmelden

Het spreekuur vindt plaats op 28 juni van 9.00 uur tot 12.30 uur. Aanmelden is noodzakelijk. Tijdens het spreekuur is het mogelijk om in tijdvakken van een half uur met experts van verschillende instanties te spreken. Belangstellenden dienen van tevoren aan te geven bij welke deskundigen zij advies willen inwinnen. Aanmelden kan telefonisch via +49 (0)2821 793079 of per e-mail via gip@euregio.org tot 27 juni 2022.

Naast de maandelijkse openbare spreekuren kunnen geïnteresseerden ook op afspraak terecht bij een adviseur van het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal voor een persoonlijk gesprek. Een afspraak maken is mogelijk via +49-2821-793079. Ook vindt er op elke eerste dinsdag van de maand een digitaal spreekuur plaats. Bij dit spreekuur zijn ook UWV en de Bundesagentur für Arbeit aanwezig. Op de website https://grenzinfo.eu/erw/nl/spreekdagen/ zijn de data voor alle spreekuren in 2022 te vinden.