GrensInfoPunt Rijn-Waal adviseert online over werken en wonen in Duitsland

Nederlanders die overwegen om in Duitsland te gaan wonen of werken, doen er goed aan om van tevoren uitgebreid advies in te winnen over de belangrijkste verschillen tussen Nederland en Duitsland op het gebied van o.a. sociale zekerheid, belastingen en de zorgverzekering. Het GrensInfoPunt Rijn-Waal van de Euregio Rijn-Waal biedt op dinsdag 16 en dinsdag 23 februari online de helpende hand. Het adviespunt geeft op die dagen in videogesprekken meer informatie over diverse grensoverschrijdende kwesties.

Hoe vind je in Duitsland een baan? Worden mijn opleidingen en diploma’s in het buurland eigenlijk wel erkend? En mag ik nog in Nederland naar de huisarts wanneer ik in Duitsland werk? Veel Nederlanders die in Duitsland op zoek zijn naar een baan hebben vragen over deze onderwerpen. Ook thema’s als de pensioenvoorziening en de afdracht van loonbelasting brengen vaak onduidelijkheid met zich mee. Dat geldt ook voor een eventuele verhuizing over de grens. Met vragen over deze en andere onderwerpen kunnen (toekomstige) grenspendelaars terecht bij de experts van het GrensInfoPunt Rijn-Waal.

Op 16 februari worden de specialisten van het GrensInfoPunt bijgestaan door collega’s van UWV en de Bundesagentur für Arbeit; op 23 februari schuiven experts van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aan. Als gevolg van de coronapandemie vinden de adviesgesprekken momenteel online plaats. “Wanneer je van plan bent om in Duitsland te gaan wonen of werken, dan is een goede voorbereiding het halve werk. Daarom adviseren wij mensen met klem om al vroegtijdig advies in te winnen. Alleen zo kom je goed beslagen ten ijs en kun je eventuele valkuilen voor zijn”, aldus Antonia Cornelißen, junior adviseur bij het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal.

De online spreekuren op 16 en 23 februari vinden van 9.00 tot 13.00 uur plaats. Geïnteresseerden kunnen vooraf telefonisch een afspraak maken via +49-(0)2821/793079.