GrensInfoPunt Rijn-Waal: kosteloos maatwerkadvies voor grenspendelaars op 30 april

Toe aan een carrièreswitch? Hoe zou het zijn om in Duitsland te gaan werken? Vooral voor mensen in de grensregio is het een overweging waard om ook eens over de Duitse grens te kijken. In 2021 werkten ongeveer 8.000 Nederlanders in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Andersom pendelden in 2021 bijna 44.000 Duitsers voor hun werk naar Nederland. Voordat de grens wordt overgestoken, is het belangrijk dat grenspendelaars zich goed laten adviseren over bijvoorbeeld verschillen in regelgeving tussen beide landen. Tijdens het eerstvolgende maandelijkse spreekuur op dinsdag 30 april hebben zij tussen 9 en 12.30 uur de mogelijkheid om advies in te winnen bij het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve.

De experts van het GrensInfoPunt, UWV, de Agentur für Arbeit, het Jobcenter Kleve, de belastingdiensten en vakbonden uit beide landen, het Bureau voor Duitse zaken van de Sociale Verzekeringsbank, de Barmer Krankenkasse en de Deutsche Rentenversicherung Rheinland bieden deze ochtend kosteloos antwoorden op allerlei soorten vragen over bijvoorbeeld het Duitse kindergeld, pensioenen en belastingen. Om onverwachte obstakels te voorkomen, is het raadzaam om al vroegtijdig informatie in te winnen. Advies op maat is daarbij de sleutel, want iedere persoonlijke situatie is anders. Alle geïnteresseerden zijn welkom, dus bijvoorbeeld ook studenten en starters met vragen over studeren en wonen in het buurland.

Data en tijden

Voormalige, huidige en toekomstige grenspendelaars zijn bij het aanstaande maandelijkse spreekuur op dinsdag 30 april tussen 9 en 12.30 uur welkom om vragen te stellen bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal in Kleve.

Ook is er één keer in de maand een spreekuur bij UWV in Doetinchem rondom werken in het buurland, waarbij het EURES-team vertegenwoordigd is. Het volgende spreekuur is op donderdag 23 mei van 9 tot 12.30 uur. Geïnteresseerden dienen zich vooraf aan te melden door het contactformulier op https://grenzarbeit.eu/erw/ in te vullen.

Bovendien vindt iedere dinsdag tussen 10 en 12.30 uur een vakbondenspreekuur plaats. Vertegenwoordigers van vakbonden uit Nederland en Duitsland zijn aanwezig en staan werknemers te woord. Zij ondersteunen werknemers bij sociale, economische en culturele vragen en geven informatie over de arbeidsmarkt en sociaal beleid. Ook vragen over gezondheid en veiligheid op de werkvloer zijn welkom. Ook voor dit spreekuur is een aanmelding verplicht, dit kan telefonisch  via +49(0)2821-793079 of door een mail te sturen naar gip@euregio.org.

Ook persoonlijke afspraken mogelijk

Wanneer de voorkeur uitgaat naar een persoonlijke afspraak op een ander tijdstip, dan kunnen (potentiële) grenspendelaars eveneens contact opnemen met het GrensInfoPunt. Zij kunnen een afspraak maken via +49(0)2821-793079 of mailen naar gip@euregio.org.