GrensInfoPunt Rijn-Waal organiseert spreekuur op 28 februari

Wie aan de andere kant van de grens gaat wonen, werken of studeren, moet niet alleen het verhuizen van dozen en meubels regelen. Ook financiële en fiscale zaken verdienen aandacht. Deskundig advies vooraf is daarbij onontbeerlijk. Dat geven de adviseurs van het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D) en de experts uit het netwerk. Zij beantwoorden vragen over bijvoorbeeld de inkomstenbelasting, het pensioen, sociale zekerheid en studiefinanciering. Op dinsdag 28 februari vindt in Kleve weer een spreekuur plaats waar grensgangers al hun vragen kunnen stellen.

Bij een baan, huis of studie in Duitsland is het van groot belang om op tijd informatie in te winnen, aldus Carola Schroer, adviseur bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal. “Er komt een heleboel op je af. Wij kunnen hierbij helpen: we geven voormalige, huidige en toekomstige grenspendelaars én hun werkgevers gratis advies over werken, wonen en studeren in Duitsland. We hebben contact met alle relevante instanties en kunnen grenspendelaars snel doorverwijzen naar de juiste persoon.”

Tijdens het spreekuur op 28 februari a.s. kunnen geïnteresseerden zich niet alleen uitgebreid laten informeren door experts van het GrensInfoPunt Rijn-Waal, maar ook advies inwinnen bij diverse instanties, waaronder UWV, de Agentur für Arbeit, het Jobcenter Stadt Kleve en het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank. Ook verschillende vakbonden, de belastingdiensten uit beide landen, de Barmer Krankenkasse en de Deutsche Rentenversicherung zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Meer informatie

Het spreekuur vindt plaats in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24) in Kleve (D). Deelname is gratis, het spreekuur heeft vrije inloop.

Naast het maandelijkse reguliere spreekuur wordt één keer per maand een spreekuur afwisselend bij de Agentur für Arbeit in Kleve en UWV in Doetinchem georganiseerd. Het eerstvolgende spreekuur wordt gehouden op 23 februari van 9.00 tot 12.00 uur en vindt plaats bij het UWV in Doetinchem.

Bovendien is er iedere dinsdag van 10.00 tot 12.30 uur een vakbondenspreekuur, waar vertegenwoordigers van vakbonden uit Nederland en Duitsland werknemers ondersteunen bij sociale, economische en culturele vraagstukken. Daarnaast verstrekken ze informatie over het arbeidsmarkt- en sociaalpolitieke beleid alsmede over gezondheid en veiligheid op de werkplek. In beide gevallen is aanmelden gewenst.

Wie liever een afspraak maakt voor persoonlijk advies, kan eveneens contact met het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal opnemen. Advies is telefonisch, online of op locatie mogelijk. Een afspraak maken kan telefonisch via +49 (0)2821 793079 of via een mail aan gip@euregio.org.