GrensInfoPunt Rijn-Waal organiseert spreekuur op 30 mei

Belangrijk voor grenspendelaars: voorkom vervelende verrassingen

Voor werknemers in de grensregio kan de volgende carrièrestap zomaar aan de andere kant van de grens liggen. Taal en cultuur vormen meestal geen al te grote obstakels en de Nederlandse mentaliteit om niet lang te wikken en te wegen, maar gewoon te ‘doen’, kan zeker helpen bij de stap naar Duitsland. Maar voordat de eerste werkdag over de grens van start gaat, is het belangrijk om een aantal zaken goed te regelen. Vooral als het aankomt op bijvoorbeeld de zorgverzekering, sociale zekerheid en pensioen. Wie zich hier van tevoren niet mee bezighoudt, kan achteraf voor vervelende verrassingen komen te staan, die gepaard kunnen gaan met hoge kosten. Om dat te vermijden, staan de medewerkers van het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal paraat. Op dinsdag 30 mei vindt het eerstvolgende spreekuur voor grensgangers plaats. Hier kunnen zij al hun vragen over hun (nieuwe) baan, maar ook over wonen of studeren in het buurland stellen.

“Wie in Nederland woont en in Duitsland werkt, moet een Duitse zorgverzekering afsluiten”, vertelt Carola Schroer, adviseur bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal. “In Duitsland is het systeem anders dan in Nederland. Zo wordt de zorgverzekering via de werkgever geregeld en wordt de premie ingehouden op het loon. Het Nederlandse eigen risico bestaat in Duitsland niet”, vult Schroer aan. Wanneer werknemers een tweede baan in Nederland hebben of vaak thuiswerken, gelden er ook weer specifieke regels en uitzonderingen. “We raden alle voormalige, huidige en toekomstige grenspendelaars met klem aan om vroegtijdig contact op te nemen met het GrensInfoPunt en zich te laten adviseren”, aldus Schroer.

Tijdens het spreekuur kunnen geïnteresseerden zich niet alleen door een specialist van het GrensInfoPunt, maar ook door verschillende partners laten adviseren. Op 30 mei zijn ook experts van UWV, de Duitse equivalent Agentur für Arbeit, het Jobcenter Stadt Kleve, de Belastingdienst en het Finanzamt en het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank aanwezig. Daarnaast maken de Deutsche Rentenversicherung, diverse vakbonden en de Duitse zorgverzekeraar BARMER Krankenkasse hun opwachting.

Aanmelden en meer informatie

Het spreekuur vindt plaats in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24, 47533 Kleve) van 9:00 tot 12:30 uur. Het betreft een inloopspreekuur; het is dus niet nodig om van tevoren een afspraak te maken.

Naast de reguliere spreekuren vinden iedere maand spreekuren bij UWV (Doetinchem) en de Agentur für Arbeit (Kleve) plaats. Het eerstvolgende spreekuur in Kleve staat gepland op 15 juni. In Doetinchem staat op 22 juni een spreekuur op het programma. Beide spreekuren worden gehouden tussen 9:00 en 12:30 uur. Meer informatie is te vinden op https://grenzinfo.eu/erw/nl/spreekdagen/. Geïnteresseerden dienen zich vooraf aan te melden door een e-mail te sturen aan Wesel.Eures@arbeitsagentur.de.

Tot slot kunnen geïnteresseerden iedere dinsdag van 10:00 tot 12:30 uur aan een vakbondenspreekuur deelnemen. Vertegenwoordigers van vakbonden uit Nederland en Duitsland ondersteunen werknemers bij hun sociale, economische en culturele vraagstukken. Bovendien geven zij advies over arbeidsmarkt- en sociale politiek, maar ook over gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Om deel te nemen kan contact worden opgenomen via +49 (0)2821-793079 of gip@euregio.org.