“Grensarbeider als structurele oplossing voor bedrijven“

Start People – een uitzendbureau met een bijzondere focus. Het bedrijf met gespecialiseerde International Recruitment vestigingen in onder andere Almere en Venlo richt zich namelijk op het werven van personeel in het buitenland. Lambert Weijs, manager International Recruitment, stortte zich twintig jaar geleden op het onderwerp grensarbeid. Sindsdien hielp hij met zijn team, de Agentur für Arbeit en de GrensInfoPunten duizenden Duitsers aan het werk in Nederland.

Grote bedrijven als OCE in Venlo en Xerox in Venray verrichtten in samenwerking met enkele uitzendbureaus eind jaren negentig pionierswerk. Zij konden in eigen land geen personeel meer vinden en richtten hun pijlen op Duitsland. En met succes: deze bedrijven haalden op grote schaal Duits personeel de grens over. Voor uitzendorganisatie Start People reden te meer voor het opzetten van een speciale aanpak voor grensarbeiders. “Vanaf dag 1 hebben we de samenwerking opgezocht met Wilfried Kuhlmann van de Agentur für Arbeit in Kleve en diens evenknie Anton Platen in Viersen. Gezamenlijk begonnen we met het geven van presentaties over werken in Nederland, het arbeidsrecht en de sociale verzekeringen. Langzaam is het balletje toen gaan rollen.”

Grenzen slechten
Met name in de beginjaren moesten er nog wel wat hobbels worden genomen, vertelt Lambert Weijs. “Er heerste bij de Duitsers nogal wat angst en onwetendheid om in Nederland te gaan werken. Het was aan ons en onze partners om te zorgen dat hier verandering in zou komen.” En met succes. De Duitsers profiteerden onder meer van de voordelen van een beter nettosalaris en een prettig werkklimaat. 2008 was voor Start People een recordjaar: toen waren er 1.200 Duitse grensarbeiders in Nederland aan het werk. Sindsdien is de politieke aandacht voor het onderwerp grenswerk alleen maar gegroeid. “Daar moeten we met zijn allen gebruik van maken”, zegt Weijs.

Draagvlak
Ondanks de successen heeft de uitzendorganisatie het in Duitsland niet altijd makkelijk. Niet in de laatste plaats omdat uitzendbureaus bij de oosterburen vergeleken met Nederland een minder strategische positie op de arbeidsmarkt hebben”, aldus Weijs. “Waar werken via een uitzendbureau in Nederland heel normaal is, heeft dit fenomeen in Duitsland een veel slechtere reputatie en missen we op sommige punten draagvlak. Feitelijk zoeken we overal naar ambassadeurs die ons begrijpen en een goed gevoel bij ons hebben.” Een van die partijen is de Agentur für Arbeit in Kleef, die al jarenlang samenwerkt met Start People. De Agentur für Arbeit droeg de uitzendorganisatie zelfs voor als EURES-EASI lid. “Omdat we betrouwbaar zijn en al twintig jaar samenwerken, ook in tijden van crisis”, aldus Weijs.

Netste jongetje van de klas
Weijs houdt zich voor Start People bezig met arbeidsmigranten en grensarbeiders. En daarin probeert het bedrijf zich in een aantal opzichten te onderscheiden. “We proberen op alle vlakken het netste jongetje van de klas te zijn. Onder andere op het gebied van arbeidsvoorwaarden en voorlichting en vooral ook gericht op de lange termijn. We willen onze mensen zekerheid bieden. De tijd is voorbij dat er voor elke vacature meerdere gegadigden waren. Daarom eisen we ook van bedrijven dat ze zich onderscheiden – en ons zien als samenwerkingspartner en niet puur als leverancier van personeel. Daarvoor is omdenken vereist.”

Logistiek als kansrijke sector
In 2018 gingen via Start People 1100 mensen aan de slag in Nederland. De helft daarvan was grensarbeider (iemand die in Duitsland woont en tenminste één keer per week of vaker tussen het woon en werkland reist), de andere helft arbeidsmigrant (iemand die naar een ander land migreert met als doel hier (tijdelijk) te gaan werken). 300 van deze grensarbeiders hadden de Duitse nationaliteit. Een groot deel daarvan komt terecht in de logistieke sector, industrie en metaalindustrie. “Daarbij moet je vooral denken aan een baan als order picker, heftruckchauffeur, machine operator, carrosseriebouwer of productiemedewerker. Een grote gieterij heeft dit jaar al 30 contracten aangeboden. Allemaal aan mensen die in Duitsland wonen en voor het bedrijf een structurele personeelsoplossing zijn”, vertelt Weijs trots.
Er zitten voor Nederlandse bedrijven flink wat voordelen aan het in dienst nemen van een Duitse grensarbeider, aldus Weijs. “Ze zijn in de regel sneller ingewerkt en qua vakopleiding veel beter onderlegd dan hun Nederlandse collega´s. Daarnaast beschikken ze over een grote reisbereidheid en blijven ze hun werkgever vaak jarenlang trouw. Waar Nederlanders veelal van baan naar baan hoppen en zich nergens druk over maken, is de eerste vraag van een Duitser meestal: ‘Wie sieht denn meine Rente aus’? Hoe staat het met mijn pensioen?”

‘Minijob’ als valkuil
Adviseren en informeren is één van de belangrijkste taken van Start People. Zo is het voor een Duitser bijvoorbeeld niet in alle gevallen raadzaam om in Nederland te gaan werken. Bijvoorbeeld als hij al een baan in Duitsland heeft. “We zijn bijzonder alert als een Duitser al een zogenaamde ‘minijob’ heeft. Dat heeft te maken met mogelijke afdrachten die wij als Nederlandse organisatie in Duitsland moeten doen. Dit kan voor problemen zorgen.” Voor aanvullend advies stuurt Weijs deze potentiële grensarbeiders dan ook door naar de experts van het GrensInfoPunt. In alle gevallen luidt het devies: “Een goede voorbereiding is het halve werk”, besluit Weijs.