Informatiebijeenkomst voor transportbedrijven op 24 oktober

Dagelijks steken duizenden internationale vrachtwagenchauffeurs de landsgrenzen over om goederen van A naar B te vervoeren. Maar in welk land zijn zij met hun ‘mobiele’ werkplek eigenlijk sociaal verzekerd en waar dragen zij belasting af? Deze vragen zijn niet altijd eenduidig te beantwoorden. Op dinsdag 24 oktober van 14.30 tot 16.30 uur organiseert het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal daarom een informatiebijeenkomst voor werkgevers die werkzaam zijn in het internationale transportwezen. Adviseurs van de Sociale Verzekeringsbank/Bureau Duitse Zaken (SVB/BDZ) uit Nijmegen en Strick Rechtsanwälte & Steuerberater uit Kleve leggen uit waarop werkgevers moeten letten en geven antwoord op hun vragen.

Tijdens de bijeenkomst zullen diverse onderwerpen aan bod komen, waaronder sociale verzekeringspremies. Bij transportbedrijven die al voor 1 mei 2010 medewerkers in dienst hadden die in het buitenland wonen, bestaat bijvoorbeeld de kans dat zij in het verkeerde land sociale verzekeringspremies afdragen. Op 1 mei 2020 eindigde het overgangsrecht dat sinds 1 mei 2010 gold. De consequenties daarvan zullen tijdens de bijeenkomst worden besproken.

Fiscale wetgeving
Een ander thema is fiscale wetgeving. Deze is namelijk voor ieder land anders. Om dubbele betaling van belasting te voorkomen, werden tussen diverse landen verdragen ter voorkoming van dubbele belasting gesloten, ook tussen Nederland en Duitsland. In principe is de plek waar het werk wordt uitgevoerd bepalend voor het belastingrecht. Voor vrachtwagenchauffeurs met hun ‘mobiele’ werkplekken is het echter zo dat het belastingrecht in hun woonland blijft gelden – tenzij zij in een tijdsbestek van 12 maanden meer dan 183 dagen in het buitenland werken. Dan wordt het inkomen voor de belastingafdracht verdeeld over meerdere landen. De vestigingslocatie van de werkgever en de praktische uitvoering van de werkzaamheden spelen echter ook een rol.

Kosteloos advies
Werkgevers in de logistiek hebben tijdens de informatiebijeenkomst de mogelijkheid om kosteloos informatie in te winnen. Daarnaast zullen experts voor hen klaarstaan om verdere vragen te beantwoorden. Hoe ziet bijvoorbeeld de regelgeving voor binnendienstmedewerkers eruit, die in het buurland wonen en van daaruit ook deels thuiswerken? Na afloop van de bijeenkomst kan van gedachten worden gewisseld met collega’s uit de branche.

Aanmelden en meer informatie
De bijeenkomst zal plaatsvinden op dinsdag 24 oktober van 14.30 uur tot 16.30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericherstraße 24, 47533 Kleve). Geïnteresseerden dienen zich vooraf aan te melden door uiterlijk 16 oktober 2023 een mail te sturen naar gip@euregio.org of te bellen naar +49 (0) 2821 793079. Eventuele vragen kunnen zij dan ook alvast doorgegeven.