Inloopspreekuur voor grensgangers op 26 maart

De tank volgooien, boodschappen doen, winkelen of uiteten gaan: inwoners van de Nederlands-Duitse grensstreek steken voor deze zaken maar wat graag de grens met de oosterburen over. Maar waar moet je rekening mee houden als je overweegt om nog een stap te zetten en zelfs in Duitsland te gaan wonen, werken of studeren? Waar liggen de belangrijkste verschillen met Nederland?  Welke formulieren moeten er worden ingevuld en welke instanties spelen daarbij een rol? Goed advies ter voorbereiding op een dergelijke stap is het halve werk. Dat advies verstrekken medewerkers van het GrensInfoPunt Rijn-Waal en zijn partners tijdens het maandelijkse inloopspreekuur op 26 maart van 9.00 tot 12.30 uur bij de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D).   

Vragen over bijvoorbeeld belasting, kinderbijslag, pensioen, zorgverkering en vacatures kunnen worden gesteld aan experts van het GrensInfoPunt, UWV, de Agentur für Arbeit, het Jobcenter Kleve, de belastingdiensten en vakbonden uit beide landen, het Bureau voor Duitse zaken van de Sociale Verzekeringsbank, de Barmer Krankenkasse en de Deutsche Rentenversicherung Rheinland. Zij geven kosteloos advies bij verschillende persoonlijke situaties.

Data en tijden

Op dinsdag 26 maart zijn voormalige, potentiële en huidige grenspendelaars van 09.00 tot 12.30 uur welkom in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24) in Kleve. Aanmelden voor dit spreekuur is niet nodig.

Bovendien is het EURES-team Rijn-Waal één keer per maand vertegenwoordigd tijdens een spreekuur over werken in het buurland bij UWV in Doetinchem. Het eerstvolgende is op donderdag 18 april van 9.00 tot 12.30 uur. Geïnteresseerden dienen zich vooraf aan te melden door het contactformulier op https://grenzarbeit.eu/ in te vullen.

Voor werkgerelateerde zaken kunnen werknemers elke dinsdag van 10.00 tot 12.30 uur deelnemen aan een vakbondenspreekuur. Aanwezig zijn vertegenwoordigers van vakbonden uit Nederland en Duitsland. Zij helpen werknemers bij sociale, economische en culturele vragen. Deze vragen kunnen ook over het arbeidsmarkt- en sociaal beleid en over gezondheid en veiligheid op de werkvloer gaan. Ook voor dit spreekuur is aanmelden verplicht, dat kan telefonisch via +49(0)2821-793079 of door een mail te sturen naar gip@euregio.org.