Na de zomervakantie goed voorbereid van start bij de oosterburen

Voor veel mensen is de zomervakantie even een moment om pas op de plaats te maken en na te denken over wat ze willen. Voel ik me nog op mijn plek bij mijn werkgever? Zou een buitenlands avontuur iets voor mij zijn? Wie toe is aan een nieuwe (werk)omgeving, hoeft gelukkig niet direct naar de andere kant van de wereld te verhuizen. Ook vlak over de grens in Duitsland liggen mooie kansen in het verschiet, zoals een leuke baan, interessante studies of een (betaalbaar) droomhuis. Een goede voorbereiding is daarbij cruciaal. Het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve organiseert maandelijks een spreekuur voor grenspendelaars, die hier hun vragen over wonen, werken en studeren in het buurland kunnen stellen. Het laatste spreekuur voor de zomerstop vindt plaats op dinsdag 25 juni van 9.00 tot 12.30 uur.

Wie besluit om de sprong naar Duitsland te wagen, ontdekt vaak al snel de verschillen met Nederland. Dit kan variëren van kleine cultuurverschillen tot voor Nederlanders onbekende wet- en regelgeving. Om ook in Duitsland de weg te kunnen vinden in bijvoorbeeld sociale zekerheid, pensioen, verzekeringen of regels omtrent belasting, is een beetje hulp vaak prettig. De experts van het GrensInfoPunt, UWV, de Agentur für Arbeit, het Jobcenter Kleve, de belastingdiensten en vakbonden uit beide landen, het Bureau voor Duitse zaken van de Sociale Verzekeringsbank, de Barmer Krankenkasse en de Deutsche Rentenversicherung Rheinland bieden tijdens het kosteloze grenspendelaarsspreekuur de helpende hand. Zij beantwoorden vragen en geven advies over de meest uiteenlopende onderwerpen: van kinderbijslag tot pensioen en van de zorgverzekering tot een emigratie.

Aanmelden en meer informatie

Zowel huidige als voormalige en toekomstige grensgangers zijn welkom bij de grenspendelaarsspreekuren. Deze vinden plaats in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24, 47533 Kleve (D)). Het betreft een gratis inloopspreekuur: aanmelding vooraf is niet nodig.

Overige spreekuren

Voor wie specifieke vragen over de arbeidsmarkt of (sociale) zekerheid op de werkvloer heeft, is er het vakbondenspreekuur. Iedere dinsdag in juni – daarna begint ook bij het vakbondenspreekuur de zomerstop – tussen 10.00 en 12.30 uur kunnen werknemers in het Forum van de Euregio Rijn-Waal terecht voor advies door vakbonden uit Nederland en Duitsland. Voor dit spreekuur is een aanmelding verplicht, dit kan telefonisch via +49(0)2821-793079 of door een mail te sturen naar gip@euregio.org.

Daarnaast vinden er maandelijks EURES-spreekuren plaats bij UWV in Doetinchem en bij de Agentur für Arbeit in Kleve. Het eerstvolgende spreekuur in Kleve staat gepland op 4 juli, in Doetinchem staat op 18 juli een spreekuur op de kalender. Geïnteresseerden dienen zich vooraf aan te melden door het contactformulier op https://grenzarbeit.eu/erw/ in te vullen of een e-mail te sturen naar Wesel.Eures@arbeitsagentur.de.

Liever een-op-eenadvies? Ook dat is mogelijk bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal. Hiervoor kan een afspraak worden gemaakt via +49(0)2821-793079 of gip@euregio.org.