Industriële veiligheid

Nieuw wekelijks vakbondenspreekuur bij GrensInfoPunt Rijn-Waal in Kleve

Voor veel mensen die in de grensregio wonen, is het dagelijkse kost: werken over de grens. Werken in Duitsland biedt mooie kansen, maar leidt vaak ook tot vragen. Wie bij de oosterburen een dienstverband heeft krijgt namelijk te maken met verschillen: een andere werkcultuur, andere wet- en regelgeving, maar bijvoorbeeld ook andere sociale zekerheidsconstructies. Het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve helpt grensgangers bij de beantwoording van hun vragen over deze onderwerpen. Naast het maandelijkse spreekuur biedt het GrensInfoPunt nu een nieuwe reeks voorlichtingssessies aan: vanaf heden vindt iedere dinsdagochtend een vakbondenspreekuur plaats. Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 23 augustus.

Bij het vakbondenspreekuur zijn vakbonden uit zowel Duitsland als Nederland aanwezig. Zij ondersteunen werknemers op sociaal, economisch en cultureel gebied en bieden informatie over arbeidsmarkt- en sociaal beleid en over gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Iedere dinsdagochtend, van 10:00 uur tot 12:30 uur, staan vertegenwoordigers van de vakbonden klaar om vragen te beantwoorden en advies te geven. Om wachttijden te voorkomen, is aanmelding vooraf gewenst. Ook worden de aanwezigen verzocht om hun vragen vooraf door te geven, zodat de adviseurs zich hierop inhoudelijk kunnen voorbereiden.

Maandelijks spreekuur GrensInfoPunt

Wie meer vragen heeft, bijvoorbeeld over zorgverzekeringen, pensioenen, belastingen of kinderbijslag, kan hiervoor ook bij het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal terecht. Iedere maand komen diverse adviseurs van bijvoorbeeld UWV, de Bundesagentur für Arbeit, de Belastingdienst, het Finanzamt en het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank bijeen bij de Euregio Rijn-Waal om grensgangers te informeren. Dit spreekuur vindt iedere laatste dinsdag van de maand tussen 9:00 en 12:30 uur plaats. Ook voor dit spreekuur is aanmelding noodzakelijk. Daarnaast wordt geïnteresseerden verzocht om van tevoren aan te geven met welke adviseurs zij willen spreken, zodat hiermee rekening kan worden gehouden in de planning. Tijdens het spreekuur wordt gewerkt met tijdvakken van een half uur, waarin met adviseurs van de verschillende instanties kan worden gesproken. Het eerstvolgende spreekuur staat – bij wijze van uitzondering de één na laatste dinsdag van de maand – gepland op 20 september.

Zowel voor het maandelijkse, algemene spreekuur als voor het wekelijkse vakbondenspreekuur kunnen geïnteresseerden zich aanmelden via gip@euregio.org of +49(0)2821 793079. Via deze contactmogelijkheden is het ook mogelijk om een persoonlijk adviesgesprek in te plannen of vragen te stellen.