Ondernemers voor Europa bijeen in Weeze

Op 23 mei werden in Nederland de verkiezingen voor het Europees Parlement gehouden, en onze oosterburen gingen op 26 mei naar de stembus. In het kader daarvan kwamen circa 100 Nederlandse en Duitse ondernemers, dienstverleners en overheidsinstanties bij elkaar op de luchthaven van Weeze. Ook het GrensInfoPunt Rijn-Waal was met een stand vertegenwoordigd. Centraal stonden kansen met betrekking tot Europa, duurzaamheid, migratie, arbeidsmarkt en digitalisering. Twee Nederlandse en twee Duitse ondernemers boden de aanwezigen tijdens een korte busexcursie bovendien een inkijkje in hun bedrijf.

Na een welkomstwoord door Ludger van Bebber, directeur van Airport Weeze, Freddy Heinzel, honorair-consul en Ulrich Francken, burgemeester van Weeze alsmede voorzitter van de Euregio Rijn-Waal, stapten de deelnemers in de bus voor een excursie naar een van de vier bedrijven die op deze dag hun deuren openstelden. Mario Wehren, directeur van Omexom Horlemann, fabrikant van onder meer transformatorstations en energietechnische intallaties, nam hen mee naar de vestiging in het Duitse Uedem. Een ander deel van de groep vertrok naar Jachthaven ’t Leuken in Well (NL), waar 80 procent van de gasten van directeur Martin Valckx uit Duitsland komt.

Onder leiding van directeur Bas Gerrits vertrok een derde groep aanwezigen naar AVG in het Nederlandse Heijen. Hier kregen zij meer informatie over de grensoverschrijdende activiteiten van de dienstverlener gespecialiseerd in infra, bouwstoffen, transport en explosievenopsporing. De vierde en laatste groep toog naar Wystrach in Weeze, waar directeur Wolfgang Wolter de deelnemers meer vertelde over de productie van gasflessen en aardgasopslagsystemen.

Nederlanders en Duitsers in gesprek

Na terugkeer was het tijd voor een gespreksronde tussen de vier ondernemers, onder leiding van WDR-redacteur en Nederland-correspondent Ludger Kazmierczak. Hij vroeg de ondernemers onder andere naar hun ervaringen op de arbeidsmarkt in het buurland. Hier valt nog winst te boeken, zo bleek. Wehren: “Onze Duitse, gediplomeerde elektromonteurs mogen bijvoorbeeld niet aan de slag met het Nederlandse elektriciteitsnet omdat hun kwalificaties in Nederland niet worden erkend. Een probleem dat we graag opgelost zouden zien.” Collega-ondernemer Martin Valckx ondervindt minder hinder van de grens. “In de zeilmakerij werkt een Duitser van Turkse komaf en in ons havenrestaurant werken drie Duitsers.” Voor hem maakt het geen enkel verschil om Duitsers op de loonlijst te hebben.

V.l.n.r. Bas Gerrits, Wolfgang Wolter, Ludger Kazmierczak Martin Valckx, Mario Wehren

Horizon verbreden

Carola Schroer, adviseur bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal, raadt ondernemers die personeel uit het buurland in dienst willen nemen aan om zich vooraf vooral goed te laten informeren.  “Op het moment dat een werknemer in Duitsland woont en in Nederland werkt, zijn er namelijk mogelijk afwijkende regels op hem en zijn arbeidsverhouding van toepassing. Het is daarom belangrijk dat werkgevers weten dat het GrensInfoPunt Rijn-Waal bestaat als zij over de grens personeel willen werven. Ook dan is een goede voorbereiding het halve werk en zal een werkgever veel plezier hebben aan een werknemer uit het buurland.“