One-stop-shopping: advies over werken, wonen en studeren in Duitsland

Internationale ervaring opdoen, je taalvaardigheid verbeteren en profiteren van carrièrekansen: een baan in Duitsland kan je horizon verbreden. Maar waar moet je op letten wanneer je bij de oosterburen aan de slag gaat? Wat zijn de mogelijkheden en de valkuilen? Wie de stap naar het buurland overweegt, doet er goed aan om zich vooraf alvast goed te informeren. Dat kan tijdens het eerstvolgende spreekuur van het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D) op 27 februari aanstaande. Experts van dit adviespunt voor grensgangers staan (potentiële) grenspendelaars hier van 09.00 tot 12.30 uur met raad en daad terzijde.

Ontvang ik na mijn pensioen nog Nederlandse AOW, als ik in Duitsland werk? Heb ik nog recht op kinderbijslag? Wordt mijn diploma erkend in het buurland? Waar moet ik een zorgverzekering afsluiten? Deze en andere vragen worden tijdens het spreekuur beantwoord door deskundigen van het GrensInfoPunt en medewerkers van UWV, de Agentur für Arbeit, het Jobcenter Kleve, de belastingdiensten uit beide landen, verschillende vakbonden, het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank, de Barmer Krankenkasse en de Deutsche Rentenversicherung Rheinland. Ook voor advies over wonen en studeren in het buurland kunnen geïnteresseerden op het spreekuur terecht.

Data en tijden

Op dinsdag 27 februari zijn voormalige, potentiële en huidige grenspendelaars van 09.00 tot 12.30 uur welkom in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24) in Kleve. Voor dit kosteloze inloopspreekuur is aanmelden niet nodig.

Bovendien is het EURES-team Rijn-Waal een keer per maand vertegenwoordigd tijdens een spreekuur over werken in het buurland bij UWV in Doetinchem. Het eerstvolgende is op donderdag 14 maart van 9.00 tot 12.30 uur. Geïnteresseerden dienen zich vooraf aan te melden door het contactformulier op https://grenzarbeit.eu/ in te vullen.

Data van andere spreekuren met UWV en de Agentur für Arbeit alsmede de vakbonden en andere nuttige informatie over wonen, werken en studeren in het buurland is te vinden op de website www.grenzinfo.eu/erw.

Wie liever op een ander moment een afspraak maakt voor een persoonlijk adviesgesprek, kan eveneens contact opnemen met het GrensInfoPunt. Adviesgesprekken zijn telefonisch, online of op locatie mogelijk. Een afspraak maken kan telefonisch via +49 (0)2821-793079 of per mail via gip@euregio.org.