Ook in 2024: kosteloos spreekuur voor grensgangers op 30 januari

Wie op zoek is naar een nieuwe baan, kijkt vaak eerst rond in de directe omgeving. Een mogelijkheid wordt daarbij echter vaak vergeten: een dienstverband in Duitsland dat talrijke kansen biedt. Het is echter zinvol om vooraf alvast wat informatie in te winnen, zodat niets de droombaan meer in de weg staat. Daarbij helpt het GrensInfoPunt Rijn-Waal in Kleve (D). Het adviespunt organiseert regelmatig kosteloze spreekuren, bedoeld voor toekomstige, huidige en voormalige grenspendelaars. In de afgelopen jaren werden de bijeenkomsten goed bezocht en werd er dankbaar gebruikgemaakt van de raad van de aanwezige experts. Het eerstvolgende spreekuur vindt plaats op dinsdag 30 januari.

Waar moet ik belasting betalen? Wat zijn de gevolgen voor de kinderbijslag wanneer ik in Duitsland werk? Waar moet ik bij de zorgverzekering, sociale verzekering en de pensioenvoorziening op letten? En mag ik thuiswerken? Wie op zoek is naar antwoorden op deze en soortgelijke vragen, is bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal aan het juiste adres. Elke maand organiseert het een kosteloos openbaar spreekuur. Experts staan huidige, toekomstige maar ook vroegere grenspendelaars die in het verleden in het buurland hebben gewerkt en bijvoorbeeld recht hebben op Nederlands pensioen, met raad en daad terzijde.

Om grenspendelaars nog specifieker van advies te kunnen voorzien, wordt het GrensInfoPunt geholpen door zijn partners: door de belastingdiensten uit beide landen, verschillende vakbonden, UWV, de Agentur für Arbeit, het Jobcenter Kleve en het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank, de Barmer Krankenkasse en de Deutsche Rentenversicherung Rheinland.

Kosteloos spreekuur

Het eerstvolgende spreekuur wordt gehouden op dinsdag 30 januari van 9.00 tot 12.30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal in Kleve. Het advies is kosteloos en aanmelden is niet nodig. Overige data van de speekuren en andere nuttige informatie over wonen, werken en studeren in het buurland is te vinden op de website www.grenzinfo.eu/erw.

Andere data

Bovendien houdt het EURES-team Rijn-Waal een keer per maand een spreekuur over werken in het buurland bij UWV in Doetinchem. Het eerstvolgende is op donderdag 22 februari van 9.00 tot 12.30 uur. Geïnteresseerden dienen zich vooraf aan te melden door een mail te sturen naar wesel.eures@arbeitsagentur.de

Geïnteresseerden kunnen elke dinsdag van 10.00 tot 12.30 deelnemen aan een vakbondenspreekuur. Vertegenwoordigers van vakbonden uit Nederland en Duitsland helpen werknemers bij sociale, economische en culturele vragen. Daarnaast geven zij informatie over het arbeidsmarkt- en sociaal beleid en informatie over gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Ook voor dit spreekuur is aanmelden verplicht, telefonisch via +49(0)2821-793079 of door een mail te sturen naar gip@euregio.org.

Wie liever op een ander moment een afspraak maakt voor een persoonlijk adviesgesprek, kan eveneens contact opnemen met het GrensInfoPunt. Adviesgesprekken zijn telefonisch, online of op locatie mogelijk. Een afspraak maken kan telefonisch via +49 (0)2821-793079 of per mail via gip@euregio.org.