Spreekuren bij GrensInfoPunt Rijn-Waal weer live op locatie

Na twee jaar volledig digitale en telefonische dienstverlening biedt het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve vanaf april weer fysieke spreekuren op locatie in Kleve (D) aan. Voormalige, potentiële en actieve grenspendelaars kunnen dan weer met al hun vragen omtrent werken, wonen en studeren over de grens persoonlijk terecht bij diverse experts: deskundigen van UWV, Agentur für Arbeit, het Finanzamt, de Belastingdienst, het Bureau voor Duitse Zaken van de de Sociale Verzekeringsbank en het GrensInfoPunt zitten klaar met informatie en advies. Ook de vakbonden, de BARMER Krankenkasse en de Deutsche Rentenversicherung zijn aanwezig. Het eerstvolgende spreekuur vindt plaats op 26 april.

De aanwezige deskundigen geven onder andere advies aan grenspendelaars die als gevolg van de coronapandemie noodgedwongen thuiswerken. Dat kan onder andere gevolgen hebben voor hun belastingpositie: mogelijk wordt het inkomen dan niet meer alleen in het werkland, maar deels ook in het woonland belast. Momenteel geldt er nog een uitzondering voor grenspendelaars die als gevolg van de coronapandemie thuiswerken, waardoor het thuiswerken nog geen gevolgen heeft voor de belastingpositie. Een soortgelijke regeling is er ook op het gebied van sociale zekerheid. Beide regelingen zijn vooralsnog verlengd tot en met 30 juni 2022. Maar ook voor andere kwesties kunnen grenswerkers op het spreekuur terecht: de experts beantwoorden ook vragen over bijvoorbeeld pensioenen, kinderbijslag en het vinden van een baan in het buurland.

Aanmelden

 

Het spreekuur vindt plaats op 26 april van 09.00 tot 12.30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24, Kleve (D)). Het is toegankelijk voor geïnteresseerden die een 3G-bewijs (getest, gevaccineerd, genezen) kunnen laten zien. Om grote drukte te vermijden wordt er gewerkt met tijdvakken van een half uur per expert. Aanmelden vooraf is noodzakelijk. Dit kan tot uiterlijk 25 april telefonisch via +49 (0)2821 793079 of door een mail te sturen naar gip@euregio.org. Belangstellenden dienen vooraf aan te geven met welke van de bovengenoemde dienstverleners zij een afspraak wensen. Er zal worden gewerkt met spatschermen tussen de adviseur en de bezoeker en de anderhalvemeterregel wordt nageleefd. In het gebouw geldt tevens een mondkapjesplicht. Het mondkapje mag na het plaatsnemen worden afgezet.

Naast de openbaar toegankelijke spreekuren biedt het GrensInfoPunt ook persoonlijk advies op afspraak (+49-2821-793079). Bovendien wordt er op elke eerste dinsdag van de maand in samenwerking met UWV en de Bundesagentur für Arbeit een digitaal spreekuur georganiseerd. De data voor alle spreekuren in 2022 zijn te vinden op de website