Spreekuur voor grensgangers op 24 september: goed advies is het halve werk

In het afgelopen jaar staken ca. 16.200 Nederlanders de grens over om te werken in Duitsland, 39.500 Duitsers reizen op hun beurt voor hun werk naar Nederland. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Eurostat, het bureau voor statistiek van de Europese Unie. Nederlanders, die naar Duitsland gaan, doen er goed aan vooraf deskundig en grondig advies in te winnen. Dat kan tijdens het maandelijkse spreekuur voor grenspendelaars van het GrensInfoPunt Rijn-Waal van de Euregio Rijn-Waal. Het eerstvolgende gratis, openbare spreekuur vindt plaats op dinsdag 24 september van 9.00 uur tot 12.30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D).

Experts van de Agentur für Arbeit, het UWV, de vakbonden, het Bureau voor Duitse Zaken, de Belastingdienst en het Finanzamt zitten klaar om de meest uiteenlopende vragen te beantwoorden, bijvoorbeeld over pensioenen, belastingen, kinderbijslag en sociale zekerheid. Daarnaast kunnen bezoekers van het spreekuur hier ook terecht met andere vragen over werken, wonen en studeren in het buurland. Een cultureel trainer geeft bezoekers bovendien tips over cultuurverschillen in het buurland, bijvoorbeeld tijdens sollicitatiegesprekken of in de omgang met collega´s en leidinggevenden.

Persoonlijk gesprek

Naast de maandelijkse spreekuren kunnen grenspendelaars ook in een persoonlijk gesprek bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal advies over grensoverschrijdend wonen, werken en studeren krijgen. Een afspraak hiervoor kunnen zij van tevoren maken via +49 (0)2821- 793079. De data van de spreekuren in 2019 zijn te vinden op www.grenzinfo.eu/erw.

Hulp van de Jobrobot

Potentiële grenspendelaars op zoek naar een baan in Duitsland kunnen een kijkje nemen op de website van de Jobrobot www.euregio-jobroboter.de Deze website geeft een overzicht van de belangrijkste Duitse vacaturesites en beschikt over een handige vertaaltool voor beroepen. Daarnaast is er algemene informatie over het zoeken naar werk en cultuur op de werkplek in het buurland te vinden.