Spreekuur voor grenspendelaars op 28 mei

In 2023 was Nederland volgens de actueelste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de grootste handelspartner van buurlanden Duitsland en België. Nederland zelf handelt al sinds de eerste metingen het meest met Duitsland. Mede daarom is het niet verwonderlijk dat er ook bij de oosterburen goede baan- en carrièrekansen liggen. Potentiële grenspendelaars, die een baan aan de andere kant van de grens overwegen, doen er echter goed aan om deskundig advies in te winnen voordat ze deze stap daadwerkelijk zetten. Dat kan tijdens het eerstvolgende maandelijkse spreekuur op dinsdag 28 mei van 9.00 tot 12.30 uur bij het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D). 

Krankenversicherung versus zorgverzekering, deutsche Rente versus pensioen en Kindergeld versus kinderbijslag: de experts van het GrensInfoPunt, UWV, de Agentur für Arbeit, het Jobcenter Kleve, de belastingdiensten en vakbonden uit beide landen, het Bureau voor Duitse zaken van de Sociale Verzekeringsbank, de Barmer Krankenkasse en de Deutsche Rentenversicherung Rheinland geven deze ochtend kosteloos antwoord op allerlei soorten vragen rondom deze en andere onderwerpen. Het inloopspreekuur is vrij toegankelijk.

Data en tijden

Geïnteresseerden kunnen op dinsdag 28 mei van 9.00 tot 12.30 uur terecht in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24 in Kleve) om hun vragen over werken, wonen en studeren in het buurland te stellen. Aanmelden is niet nodig.

Het EURES-team is bovendien een keer in de maand aanwezig bij een spreekuur rondom werken in het buurland bij UWV in Doetinchem. De eerstvolgende gelegenheid is op 20 juni van 09.00 tot 12.30 uur. Geïnteresseerden dienen zich vooraf aan te melden via het contactformulier op https://grenzarbeit.eu/erw/.

Bovendien vindt iedere dinsdag tussen 10.00 en 12.30 uur een vakbondenspreekuur plaats. Werknemers kunnen hier terecht voor het stellen van sociale, economische en culturele vragen, vragen over de arbeidsmarkt, sociaal beleid, gezondheid en veiligheid op de werkvloer.

Ook voor dit spreekuur is aanmelden noodzakelijk, dit kan telefonisch via +49(0)2821-793079 of door een mail te sturen naar gip@euregio.org.

 Ook persoonlijke afspraken mogelijk

Geïnteresseerden die op 28 mei verhinderd zijn kunnen via +49(0)2821-793079 of gip@euregio.org ook een afspraak maken op een ander tijdstip. Een overzicht van alle spreekuren in 2024 is te vinden op https://grenzinfo.eu/erw/nl/spreekdagen/.