Taal

Kans in plaats van obstakel

U heeft in Duitsland uw droombaan gevonden? Of wilt in het buurland gaan studeren? U voorbereiden op een internationale loopbaan? Dan wordt ongetwijfeld van u verwacht dat u (in elk geval een beetje) Duits spreekt. Wat vaak als obstakel wordt gezien, is in werkelijkheid een unieke kans. Waarom? Heel eenvoudig: het leren en spreken van een nieuwe taal verbreedt niet alleen de horizon, maar verhoogt ook de eigen marktwaarde. Daarnaast pikken Nederlanders de basisbeginselen van het Duits gemakkelijk op. Omdat de taal vol spreekwoorden en metaforen zit, leert u tegelijkertijd veel over de cultuur en mentaliteit van uw buren. Op deze pagina willen we u een beetje op weg helpen: waar vindt u aanbieders van taalcursussen? Waar moet u op letten bij het leren van een taal? Wat zijn ‘valse vrienden’? Deze vragen beantwoorden we hier aan de hand van overzichten, blogs en video-interviews. Viel Spaß und viel Erfolg!

Aanbieders van taalcursussen

De meest uiteenlopende organisaties en instituten bieden Duitse taalcursussen aan. Het spectrum loopt uiteen van groepscursussen voor beginners tot trainingen op maat voor leidinggevenden. Het volgende overzicht biedt een greep uit de mogelijkheden en is niet volledig. De bedrijven en organisaties zijn alfabetisch gerangschikt.

Duits-Nederlands Handelskamer

De Duits-Nederlandse Handelskamer biedt een taalcursus Duits aan die gericht is op het effectief leren van zakelijk Duits. De cursus is bedoeld voor mensen die al voorkennis van de Duitse taal hebben (C1-niveau).

Goethe
Instituut

Het Goethe Instituut is een internationaal instituut dat cursussen Duits aanbiedt op alle taalniveaus. Aan het eind van de cursus legt de cursist een examen af en ontvangt een internationaal erkend Goethe-Certificaat.

Hogeschool
Arnhem Nijmegen

De Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) biedt een taalcursus Duits aan voor mensen met een geringe basiskennis. Het gaat om een deeltijdcursus met twee contacturen per week.

Language Institute Regina Coeli

Het taalinstituut Regina Coeli in Vught biedt onder andere intensieve privélessen Duits op maat aan.

Radboud in’to Languages

Radboud in’to Languages, onderdeel van de Radboud Universiteit Nijmegen, biedt uiteenlopende cursussen Duits op verschillende niveaus aan.

ROC

De taalcursussen van het ROC zijn voornamelijk gericht op mbo- en hbo-studenten. Er worden cursussen op alle taalniveaus aangeboden, net als cursussen zakelijk Duits.

Volksuniversiteit

De Volksuniversiteit biedt cursussen Duits aan in verschillende steden. Er zijn cursussen op verschillende niveaus, zowel voor beginners als voor gevorderden.

Blogs

secret-2725302_640

Finesses van het Nederlandse en Duitse taalgebruik…

… en wat ze over de cultuur van beide landen zeggen.

ship-443394_640

Zeemann meets ingenieur

“Met elke nieuw geleerde taal, verwerf je een nieuwe ziel.” Zo luidt een oud Tsjechisch spreekwoord. Taal zegt veel over de cultuur van een land – en over het bedrijfs- en het werkleven.