Werken, wonen of studeren in Duitsland: gratis informatie en advies

Wie zijn droombaan net over de grens in Duitsland heeft gevonden, naar Duitsland is geëmigreerd of een opleiding bij de oosterburen gaat volgen, heeft vaak een heleboel vragen. Waar betaal ik belasting? Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek, het pensioen en de studiefinanciering? In welk land moet ik een zorgverzekering afsluiten? Hoe importeer ik mijn auto? En krijg ik nog wel kinderbijslag? De adviseurs van het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D) weten raad. Op dinsdag 31 mei vindt weer een spreekuur plaats waar grensgangers al hun vragen kunnen stellen – sinds kort weer op locatie in Kleve.

Bij een baan, huis of studie in Duitsland is het van groot belang om op tijd informatie in te winnen, aldus Carola Schroer, adviseur bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal. “Er komt een heleboel op je af. Wij kunnen hierbij helpen: we geven voormalige, huidige en toekomstige grenspendelaars én hun werkgevers gratis advies over werken, wonen en studeren in Duitsland. We hebben contact met alle relevante instanties en kunnen grenspendelaars snel doorverwijzen naar de juiste persoon.” Tijdens het spreekuur kunnen geïnteresseerden zich dan ook niet alleen uitgebreid laten informeren door een expert van het GrensInfoPunt Rijn-Waal, maar ook advies inwinnen bij diverse instanties. Op 31 mei zullen namelijk deskundigen van UWV, Agentur für Arbeit, Jobcenter Stadt Kleve, het Finanzamt, de Belastingdienst en het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank aanwezig zijn. Ook de vakbonden en de BARMER Krankenkasse zullen hun opwachting maken. Bij vragen voor de Deutsche Rentenversicherung kan het GrensInfoPunt bemiddelen voor een adviesgesprek.

Aanmelden

Het spreekuur op 31 mei begint om 09.00 uur, duurt tot 12.30 uur en vindt plaats in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24, Kleve (D)). Er wordt gewerkt met tijdvakken van een half uur per expert; aanmelden is noodzakelijk. Dit kan tot uiterlijk 30 mei telefonisch via +49 (0)2821 793079 of door een mail te sturen naar gip@euregio.org. Belangstellenden dienen van tevoren aan te geven welke van de bovengenoemde dienstverleners zij willen spreken.

Tussen de adviseur en de bezoeker zullen spatschermen staan.

Naast de openbaar toegankelijke spreekuren hebben geïnteresseerden tevens de mogelijkheid om op afspraak persoonlijk advies in te winnen (+49-2821-793079). Daarnaast vindt er op elke eerste dinsdag van de maand een digitaal spreekuur plaats. Dit wordt in samenwerking met UWV en de Bundesagentur für Arbeit georganiseerd. Op de website https://grenzinfo.eu/erw/nl/spreekdagen/ zijn de data voor alle spreekuren in 2022 te vinden.