Wonen in Duitsland en een Nederlands rijbewijs verlengen

Nederlanders die naar Duitsland zijn verhuisd, zullen in veel gevallen nog beschikken over hun Nederlandse rijbewijs, dat tien jaar geldig is. Verloopt dit rijbewijs tijdens het verblijf in Duitsland, dan kan het rijbewijs niet meer worden verlengd. Het moet worden ingewisseld voor een nieuw Duits (Europees) exemplaar.

Hiervoor kan men – in het meest ideale geval ruim voordat het rijbewijs verloopt – terecht bij de zogeheten ‘Führerscheinstelle’ van het verantwoordelijke ‘Straßenverkehrsamt’ in de Kreis waar de woonplaats onder valt. De aanvraag voor het omruilen van het rijbewijs moet echter in de regel worden gedaan bij het ‘Bürgerbüro’ in de woonplaats.

Het ingevulde aanvraagformulier kan inclusief biometrische pasfoto en na overlegging van het huidige rijbewijs en paspoort of identiteitskaart, worden afgegeven bij de Führerscheinstelle. In de meeste gevallen ligt het nieuwe rijbewijs binnen een paar werkdagen klaar.

De Duitse rijbewijzen (categorie A1, A2, A, B, BE, M, S, L & T) die op dit moment worden afgegeven, hebben een geldigheid van 15 jaar. Voor de rijbewijzen categorie C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E (bussen, vrachtwagens, aanhangwagens) geldt een andere regelgeving. Deze rijbewijzen worden in Duitsland voor de duur van 5 jaar afgegeven.