Wonen in Duitsland: informatiedag van het GrensInfoPunt Rijn-Waal op 23 november

Emigreren naar Duitsland is in de Nederlands-Duitse grensregio soms niet meer dan een verhuizing van enkele kilometers. Toch kunnen de gevolgen van de stap over de grens erg groot zijn. Mensen die naar Duitsland willen emigreren, doen er daarom goed aan om zich tijdig te laten adviseren. Voor diegenen vindt er op zaterdag 23 november van 13.00 uur tot 17.00 uur een informatiedag plaats in het Forum van de Euregio Rijn-Waal in Kleve.

Een verhuizing naar Duitsland levert vaak veel onduidelijkheden en vragen op. Hoe zit het met mijn zorgverzekering wanneer ik in Nederland blijf werken? Waar bouw ik pensioen op, en waar betaal ik belastingen? Welke gevolgen heeft mijn emigratie voor mijn erfenis? Hoe vind ik in Duitsland een baan? En krijg ik nog Nederlandse kinderbijslag wanneer mijn kinderen in Nederland naar school gaan? Tijdens de informatiedag geeft het GrensInfoPunt Rijn-Waal antwoord op al deze vragen en geeft het onafhankelijk advies aan grenspendelaars en immigranten die in het buurland (willen gaan) wonen, werken of studeren. Experts geven informatie op het gebied van familie- en erfrecht, belastingen en sociale verzekeringen en er worden tips gegeven over de veranderingen in het dagelijks leven die een verhuizing naar Duitsland met zich meebrengt. Tevens is er ruimte voor vragen en persoonlijk advies.

Het programma ziet er als volgt uit:

13:00 uur – Advies op maat van het GrensInfoPunt voor grenspendelaars en immigranten uit Nederland (Carola Schroer, adviseur GrensInfoPunt Rijn-Waal en EURES-adviseur)
14:15 uur – Nieuws op het gebied van familie- en erfrecht voor Nederlanders die in Duitsland wonen (Cees Doppenberg, Notaris)
15:15 uur – Wonen in Duitsland: praktische tips (Diana Brouwer, Sociale Verzekeringbank/Bureau Duitse Zaken) en Carola Schroer
16:00-17.00 uur  – Mogelijkheid tot vragen stellen en ruimte voor persoonlijk advies. (Rob Smits, adviseur emigratiebegeleiding)

 
De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.